open-navfaktor-logo
search
Komentar u njegovom stilu
Mektić o aferi "Ikona": To je za dobrog zatvora, ne vjerujem da je Dodik ukrao i oteo, ali do nje nije mogao doći na zakonit način
Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da je Interpol institucija koja se nelegalnom trgovinom umjetninama bavi vrlo ozbiljno.
19.12.2020. u 14:30
get url
text

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da je Interpol institucija koja se nelegalnom trgovinom umjetninama bavi vrlo ozbiljno.

- Ja od samog početka tog događaja govorim da ovdje ono što je uradio Milorad Dodik nije nikako mogao da uradi na zakonit način. Nikako na zakonit način nije mogao da dođe u posjed te umjetničke vrijednosti. Očigledno je to uradio nezakonito ili je negdje kupio na ilegalnom tržištu. Ne vjerujem da je on to ukrao i oteo, ali je to samo po sebi ozbiljan i težak kriminal. Nanio je ljagu srpskom narodu u cijelom svijetu. Ponovo smo od njega duboko osramoćeni i na sve ove probleme. Nanio je ogromnu štetu ruskom državnom vrhu i cijelu Rusiju doveo u vrlo vrlo neuhodnu situaciju da će sada morati Interpolu dokazivati i pravdati se kako je došao u posjed te vrijednosti - istakao je Mektić za N1.

Dodao je, komentirajući aferu sa ikonom koju je Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, i da se radi o krivičnom djelu ''za dobrog zatvora''.

Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu staru više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.