open-navfaktor-logo
search
Dobra i loša vijest
Melez: U Binasu počela proizvodnja, traže nove radnike, ali je u Zraku i dalje očajno
U bugojanskom Binasu, preduzeću namjenske industrije, pokrenuta je proizvodnja, potvrdio je za Faktor Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine.
03.07.2022. u 12:23
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić: Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

Ovo je bio jedan od zahtjeva Sindikata metalaca FBiH sa prvomajskog protesta održanog u Sarajevu.

- Binas je počeo raditi. Imam informacije kako su direktori Binasa i Pretisa imali koristan sastanak za oba preduzeća. Ono što znam, u Binasu se primaju i novi radnici jer je firma u periodu kada nije radila ostala bez dijela radne snage.

Ne znam da li je potpisan najavljivani ugovor s investitorom iz Evropske unije u Binas. To je pitanje za federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića - kazao je Melez.

Šta je sa spomenutim ugovorom, pokušali smo saznati od ministra Džindića, koji je i sam još tokom maja najavljivao realizaciju ovog poslovnog dogovora, ali se on nije javljao na naše pozive.

VEZANI TEKST - I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Drugi zahtjev Sindikata bilo je pokretanje proizvodnje u sarajevskom Zraku. Nažalost, tamo se ništa ne dešava, tvrdi Melez. 

- U Zrak se umiješala politika, bježali smo od nje, ali nismo uspjeli pobjeći. Ovo Vlada FBiH mora pokrenuti, odgovornost je na premijeru Fadilu Novaliću i ministru Nerminu Džindiću. Jadno je kada pustite radnike da štrajkuju glađu kao što je to slučaj u Zraku - govori Melez.

Smatra da je neophodan nastavak razgovora socijalnih partnera.

- Nadzorni odbor Zraka nije se mijenjao sedam godina, a za to vrijeme smijenjene su četiri uprave. Moramo sjesti sa Džindićem kako bi se nešto konkretno, pozitivno počelo dešavati sa Zrakom - naglašava on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.