VEZANI TEKST - Hoće li se zastupnici moći izjašnjavati o izmjenama Poslovnika "Trojke" i HDZ-a bez mišljenja Zakonodavno-pravne komisije?

- Tokom pauze najavljeno je zasjedanje Zakonodavno-pravne komisija. "Trojka" i HDZ na sve načine pokušavaju progurati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Zastupničkog doma FBiH, čime bi se otvorila vrata imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Na taj način bi "Trojka" ispunila zahtjev HDZ-a. 

Oni namjeravaju po svaku cijenu progurati ovaj prijedlog, pa čak i da prekrše Ustav FBiH. Lobiraju kod članova Komisije, vidjet ćemo šta će se desiti. 

Ako ne bude zasjedala Zakonodavno-pravna komisija i ne bude dala svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda koje to zahtijevaju, to onda nije po zakonu, nije po Poslovniku. Ne mogu se razmatrati na sjednici  - kazao je za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u ZDPFBiH.

Ova sjednica se ne prenosi uživo, a kao razlog je navedena slaba internet konekcija u sali. Zastupnici iz opozicije su nam kazali da je na Kolegiju obećano da će internet biti u funkciji, ali zasad ništa od toga.