open-navfaktor-logo
search
Pokušaj ubistva
Metalnom šipkom mu razbili lobanju: Produžen pritvor napadačima na Vasiljevića
Iako teško povrijeđen, Vasiljević je uspio preživjeti napad, a spasili su ga ljekari UKC-a Tuzla. Njegovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno
02.07.2019. u 12:03
get url
text

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, nakon održanog ročišta po prijedlogu Tužilaštva Istočno Sarajevo, produžilo je za još dva mjeseca pritvor za osam osoba osumnjičenih za pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića, koji je početkom juna ove godine teško pretučen metalnim šipkama u crkvenom dvorištu u Šekovićima.

Pritvor je produžen Miljanu Miliću, Stefanu Radovanoviću, Stevanu Gariću, Nebojši Petkoviću, Milutinu Kandiću, Goranu Čalmiću i Nebojši Ozimkoviću, kao i Slaviši Juroševiću, koji je u bjekstvu i navodno se krije u Srbiji.

Oni se terete da su Vasiljevića čekali u uglu izvan Parohijskog doma, a kada je izašao, odmah su zaskočili i nanijeli mu veliki broj povreda, od čega je najteži bio udarac metalnom šipkom po glavi, koji je za Vasiljevića umalo bio koban.

Iako teško povrijeđen, Vasiljević je uspio preživjeti napad,a spasili su ga ljekari UKC-a Tuzla. Njegovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno.

Kako je saopćeno iz Suda, prema ocjeni Vijeća, za osumnjičene kao opći zakonski uslov postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo za koje se terete, odnosno za koje se sprovodi istraga. Navedeno je vijeće utvrdilo na osnovu pribavljenih dokaza koji se nalaze u spisu, kao i materijalnih dokaza.

Osim toga, Vijeće smatra da u odnosu na Milića, Radovanovića i Garića Stevana, postoji bojazan od bjekstva, jer pored državljanstva BiH imaju i državljanstvo Srbije.

Za Milića i Garića također postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela, budući da su i ranije osuđivani zbog istih krivičnih djela.

- Vijeće također nalazi da u odnosu na sve osumnjičene postoji zakonski razlog za produženje pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, odnosno da bi njihovim puštanjem na slobodu mogli usklađivati iskaze i dogovarati se, a što proizilazi iz rezultata istražnih radnji i prikupljenih dokaza u ovoj fazi istrage. Isto tako, da je u odnosu na sve osumnjičene ispunjen je i zakonski razlog za produženje pritvora iz člana 197. stav 1. tačka g) ZKP-a RS (uznemirenje javnosti, op.a) - saopćeno je iz Suda.

Prema ovom rješenju, pritvor osumnjičenima može trajati najduže još dva mjeseca ili do druge odluke suda.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.