- Šaljem našeg ministra vanjskih poslova danas u Rusiju. On će sutra razgovarati u Moskvi. Otputovat će u Ukrajinu u četvrtak. Tamo će kroz razgovore s obje strane nastaviti naše napore za uspostavu primirja i mira u Ukrajini - kazao je Erdogan u obraćanju naciji nakon održane sjednice Kabineta Turkiye.

Navodeći da je jedna od najkonkretnijih manifestacija sve veće moći, privlačnosti i značaja Turkiye u regionu i svijetu bio Forum diplomatije u Antaliji koji je održan prošle sedmice, Erdogan je rekao da su tom trodnevnom skupu prisustvovali predstavnici 75 država i 39 međunarodnih organizacija.

Istakao je da je najviše pažnje izazvao prvi sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe koji su razgovarali na sastanku na kojem je bio i šef turske diplomatije Cavusoglu.

- Iako sastanak nije rezultirao konkretnim rezultatom, bio je veoma važan u smislu otvaranja vrata diplomatije i dijaloga - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je najavio da će sutra u Ankari ugostiti i predsjednika Poljske Andrzeja Dudu.

Podsjetio je da je proteklih dana imao sastanke s brojnim svjetskim liderima, uključujući predsjednika Izraela i Azerbejdžana te premijere Grčke i Njemačke koji su posjetili Ankaru, kao i američkog predsjednika Joea Bidena i druge lidere sa kojim je imao telefonske razgovore.

- Kao što se može vidjeti, dok Turkiye odlučno provodi svoju strategiju rasta kroz investicije, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i suficit na tekućem računu s ciljem da postane jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija, s druge strane, jača svoju poziciju svjetskog centra u diplomatiji - zaključio je Erdogan.