open-navfaktor-logo
search
Podrška
MFS-EMMAUS i turski IHH obradovali desetke jetimskih porodica širom BiH
Povodom obilježavanja jetimskih dana, krajem prošle i početkom ove sedmice, predstavnici MFS-EMMAUS-a su zajedno s donatorima iz Turske posjetili veliki broj jetimskih porodica i obradovali ih vrijednim poklonima.
05.10.2022. u 15:17
get url
text

- Početne aktivnosti u vezi jetimskih dana svakako su bile u duhu druženja s djecom jetimima o čemu smo i pisali na našoj stranici. Organizovanje zabavnih i edukativnih sadržaja u sklopu našeg Internatskog smještaja u Potočarima uspjeli smo na jedno mjesto okupiti preko devedesetero djece iz cijele BiH koja su ujedno i dio našeg projekta stipendiranja jetima. Kroz puno igre, zabave i poklona za djecu izmamili smo osmijeh na njihova lica i zadržali ga sve do njihovog povratka kućama, a ne sumnjamo da je to kod djece ostavilo jako lijepe uspomene koje će prepričavati svojim porodicama - navodi se u saopćenju organizacije MFS-EMMAUS.

Timu uposlenika MFS-EMMAUS-a kroz cijelu podjelu priključila se delegacija uposlenika i volontera humanitarne organizacije IHH iz Turske, koja je na taj način željela da direktno učestvuje u darivanju svih porodica i da se pobliže upozna u kakvom materijalnom stanju one zaista funkcionišu.

- Organizovali smo podjele preko 180 prehrambenih paketa širom Bosne i Hercegovine, za tri porodice su kupljeni električni šporeti, za četiri porodice veš mašine i za jednu frižider, a sve na osnovu ukazane potrebe. Jako puno jetimskih porodica se bavi stočarstvom i poljoprivredom i za većinu njih je to jedini izvor prihoda pa se stoga nastojalo da kao jedan vid donacije potpomogne njihova domaća proizvodnja od koje će imati značajniju finansijku dobit u narednom periodu. Tako smo zahvaljujući sredstvima koja su osigurali iz organizacije IHH, kupili tri plastenika za tri porodice, za dvije porodice je osigurano po 50 tovnih pilića kao i hrana za tov pilića, a za jednu porodicu koja nastoji da se bavi stočarstvom, kupljene su tri ovce kao start u njihovoj zamisli za dalji uzgoj stoke. Za jednu porodicu je kupljen i šporet na čvrsto gorivo - navodi se u saopćenju.

IZ MFS-EMMAUS-a su naglasili da većina samohranih majki koje su ostale prerano bez svojih muževa nije imala zaposlenje, što je još jedna otežavajuća okolnost, s obzirom na to da su maloljetna djeca već pohađala školu ili tek treba da sjednu u školske klupe.

- Njima je potrebno osigurati školski pribor, sveske i adekvatnu sezonsku odjeću kako se ne bi izdvajali od druge djece. Ove hrabre žene su nastavile da budu jaka moralna i finansijska podrška svojoj djeci iako je i njima samim trebala ista podrška, ali dječije oči to nisu mogle primijetiti i zato su one heroji koje treba podržavati. A djeca su samo djeca i kao takva ne trebaju prerano da odrastu, zbog toga ćemo uvijek biti njihova podrška - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.