open-navfaktor-logo
search
Nakon državnog udara
Mijanmar: Policija pojačava pritisak na demonstrante, hapšenja u Yangonu i Mandalayu
Policija u Mijanmaru u subotu pojačala je sankcije protiv demonstranata, raspoređujući se kako bi spriječila protivnike vojnog preuzimanja vlasti da se okupe u dva najveća grada u ovoj zemlji.
27.02.2021. u 11:05
get url
text

Kriza u Mijanmaru doživjela je preokret na međunarodnoj sceni kada je petak Kyaw Moe Tun, ambasador ove zemlje pri Ujedinjenim nacijama, na posebnom zasjedanju Generalne skupštine potvrdio lojalnost svrgnutoj civilnoj vladi Aung San Suu Kyi i pozvao svijet da izvrši pritisak na vojsku da vrati preuzetu vlast.

Došlo je do hapšenja u Yangonu i Mandalayu, dva najveća grada u kojima demonstranti svakodnevno izlaze na ulice i mirnim protestima traže obnovu vlade Suu Kyi, čija je stranka Nacionalna liga za demokratiju u novembru pobijedila na izborima. Policija sve više provodi naredbu vojne hunte o zabrani okupljanja pet ili više osoba.

I u mnogim drugim gradovima organizovani su protesti protiv puča do kojeg je došlo 1. februara.

FOTO: Anadolija

Vojno preuzimanje vlasti preokrenulo godine sporog napretka prema demokratiji do kojeg je došlo nakon pet decenija vojne vladavine. Stranka Suu Kyi trebala je dobiti drugi petogodišnji mandat, ali je vojnim udarom spriječena sjednica parlamenta, a vojska je uhapsila Suu Kyi, predsjednika Win Myinta i druge članove vlade.

Na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, ambasador Mijanmara Kyaw Moe Tun u emotivnom govoru rekao je da predstavlja "civilnu vladu koju je narod izabrao" i da podržava borbu protiv vojne vladavine.

Pozvao je sve zemlje da najoštrije osude puč i ne priznaju vojni režim. Osim toga pozvao je i na snažnije međunarodne mjere za zaustavljanje nasilja snaga bezbjednosti nad mirnim demonstrantima.

Njegov govor izazvao je  aplauz mnogih diplomata u tijelu s 193 države članice, kao i pohvale njegovih sunarodnjaka na društvenim mrežama, koji su ga opisali kao heroja. Ambasador je na kraju govora pozdravio stanovnike Mijanmara koristeći pozdrav s tri prsta koji je prihvatio pokret za građanski neposluh.

U Yangonu u subotu policija je sa hapšenjima počela rano ujutro na raskrsnici kod Hledan centra, koje je postalo okupljalište demonstranata koji nakon toga odlaze dijelove grada. Slične akcije snage bezbjednosti preduzele su i u stambenim naseljima.

Bezbjednosne snage pokušavaju spriječiti proteste i u Mandalayu, gdje je na nekoliko ključnih raskrsnica blokiran saobraćaj.

Mandalay je bio centar nekoliko nasilnih obračuna u kojima je došlo do najmanje četiri od osam smrtnih slučajeva povezanih s protestima, podaci su Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima. U petak u ovom gradu povrijeđene su najmanje tri osobe, dvije jer su ih gumeni meci pogodili u grudi, dok je treća pogođena u nogu.

Prema podacima ovog Udruženja 771 osoba je uhapšena, optužena ili osuđena u vezi vojnog udara, a 689 je u pritvoru ili se traži njihovo hapšenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.