Tegeltija navodi da je prijavu, koju je objavio na svom Twitter nalogu, podnio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog krivičnog djela "napad na ustavni poredak", budući da je, kako se u prijavi navodi, 26. novembra objavljen montirani audiosadržaj "koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika VSTV-a, od strane Obavještajno-sigurnosne službe ili nekih njenih dijelova i lica povezanih sa ovom agencijom".

Kako navodi u prijavi, on se koristi "sa ciljem da se svrgne predsjednik krovnog pravosudnog regulatornog tijela BiH, VSTV-a".

- Navedena montaža nastala je kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti protiv predsjednika VSTV-a BiH od strane OSA-e ili lica zaposlenih ili povezanih sa ovom agencijom koje imaju za cilj da prikaže predsjednik VSTV-a BiH postupa na nezakonit način, kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu - navedeno je u prijavi.

U prijavi se dalje navodi kako je cilj ovih aktivnosti stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prinuditi VSTV kao instituciju na institucionalnu reakciju u cilju smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvatanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških krivičnih djela koje se vrši više godina u kontinuitetu.

Tegeltija u prijavi navodi kako su oni koji su uključeni u ove radnje lica zaposlena ili u vezi sa OSA-om, a mogu biti nosioci pravosudnih ili drugih funkcija, državni službenici, ali i novinari.

- Na ovaj način onemogućava se predsjednik VSTV-a BiH, te VSTV BiH da vrši svoju funkciju predviđenu Zakonom na siguran, zakonit i nezavisan način, napada se na ustavno-pravni poredak koji predviđa nezavisnost pravosuđa i podjelu vlasti - naveo je Tegeltija, dodavši kako se time ugrožava sigurnost, fizički, lični i profesionalni integritet predsjednika VSTV-a BiH.

On u prijavi nije iznosio detalje kako je došao do saznanja da je OSA, njeni uposlenici ili povezane osobe, odgovorna ili uključena u navodno prisluškivanje. Tegeltija je u kratkom odgovoru novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao kako je prijavu podnio lično, a za komentar o tome na osnovu čega tvrdi da je snimak povezan sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom novinare je uputio na jedan od ranije datih intervjua.

U tekstu objavljenom 26. novembra na portalu Istraga je navela da na snimku koji su objavili Tegeltija razgovara s bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju. Kako su ranije poručili iz međunarodnih organizacija, ali i pravosudnih udruženja BiH, ovaj snimak baca sjenku na integritet predsjednika, zbog čega se apeliralo na članove Vijeća i pravosudne institucije da se odmah pozabave ovom krizom.

Sjednica Vijeća na kojoj će se raspravljati o snimku zakazana je za četvrtak, 3. decembar. U trenutku pisanja teksta, iz OSA-e se nisu oglasili o prijavi.