open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Mile Ujić optužen za progon Bošnjaka iz Rogatice: Nađena tijela osam žrtava
Zapovjedao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i sudjelovao
23.01.2020. u 15:41
get url
text

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića, rođenog 1951. godine u Rogatici, protiv kojeg su na snazi mjere zabrane putovanja i obveznog javljanja. Optuženi se tereti, da je tokom 1992. i 1993. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice,  kao zamjenik komandanta Rogatičke brigade VRS, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi zapovjedao napadom na selo Kozadre, u kojem je lično i sudjelovao, prilikom kojeg je od dejstva topništva ranjeno oko 20 civila, među kojima i maloljetna djeca i žene, nakon čega su zarobljeni, te je ubijeno osam zarobljenih vojno sposobnih muškaraca, kuće i imovina zapaljeni, a preostali civili odvedeni u zarobljeništvo i nakon toga protjerani i transportirani sa područja općine Rogatica.

Tijela osam ubijenih žrtava pronađena su, ekshumirana i identificirana nakon rata. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i sedam svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.