Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je da problem Aluminija postoji više od deset godina, te da su se prije četiri godine u Vladi Federacije BiH okupili sa idejom da se aluminijski kombinat prepozna kao značajni učesnik u ukupnom BDP-u i kao čuvar energetskog sektora.

Nakon sastanka, koji je danas održan u Sarajevu između predstavnika Vlade FBiH i kompanije Aluminij d.d. Mostar na kome je razgovarano o stratusu i budućem uređenju aluminijskog kombinata, Miličević je podsjetila na nepovoljna tržišna kretanja za ovu kompaniju uzimajući u obzir nisku cijenu sirovog aluminija, a s druge strane ulaznih parametara od cijene glinice do električne energije.

- Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, ne možemo remetiti tržišnu utakmicu, to nam i ne dozvoljavaju, imamo dobru volju, ali samo dobru volju. Sve ostalo što mi radimo, uistinu se čudimo i pitamo kako je aluminijski kombinat još uvijek živ – kazala je Miličević.

Dodala je da će nastojati i dalje otvoriti razgovore i pregovore sa Elektroprivredom gdje su većinski vlasnici u Elektroprivredi HZHB.

- Želim vjerovati da će se desiti neko čudo i da će cijena sirovine, odnosno aluminija porasti i preći dvije hiljade dolara na svjetskom tržištu. Nadam se i čudu da ćemo nekim procesom restruktuiranja spasiti bar dio kapaciteta i bar dio radnih mjesta - kazala je Miličević.

Aluminij d.d. Mostar je dio svjetske industrije i kao takav vezan svjetskim tržištem i za ulaz i za izlaz, ali ono što nama najviše ne odgovara i s čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije i treba provjeriti mogućnost da li postoji opcija da se jednom zauvijek riješi pitanje cijene električne energije za Aluminij - izjavio je danas direktor ove komapnije Dražen Pandža.

Predstavnici Aluminija d.d. Mostar u Sarajevu su na sastanku s predstavnicima Vlade Federacije BiH razgovarali o statusu i budućem uređenju ove kompanije.

- Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji momenat da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje - istakao je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao, pokušali su naći strateškog partnera s obzirom da je i revizorski izvještaj sugerirao takvu mogućnost.

- Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo da li bi bili zainteresirani da uđu u taj proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencorom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri - dodao je Pandža.

Prošli četvrtak, kako je kazao, održali su radni sastanak Nadzornog odbora gdje su bili i predstavnici malih i velikih dioničara i prezentirali situaciju u društvu i konzorcij je prezentirao način kako bi oni vidjeli rješavanje problema, te ako bi garantirali dugoročnu opstojnost tvornice u Mostaru sa zadržavanjem radnih mjesta.

- Plan je da se u skorije vrijeme održi sastanak s predstavnicima Vlade, odnosno da konzorcij počne direktno razgovarati s predstavnicima vlade vezano za tehničke aspekte - kazao je Pandža.