Ta je mjera uslijedila nakon niza kršenja odredbi o samoizolaciji osoba koje su ušle na prostor BiH.

- Pozivam ljude da ne krše odredbe samoizolacije i da ne dovode u pitanje svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih i svoje okoline. U tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, te mjesto prebivališta osoba koje ne postupaju po odredbama o samoizolaciji – kazala je Milićević.

Preporučuje se kantonalnim, općinskim i gradskim štabovima civilne zaštite da sagledaju mogućnost pronalaska prostora za smještaj i izolaciju osoba koje prekrše mjere.

Vlada FBiH, dodala je, provodi aktivnosti s ciljem saniranja ekonomskih posljedica koronavirusa, te građane pozivaju da prijave sve one koji se ne pridržavaju naredbi.

- Dva veća klastera u vezi su s događajem u Konjicu. Do sada je 22 potvrđena slučaja, a evidentirana su tri generacijska kontakta. U slučaju Mostar, šest je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera. Ukupno su evidentirana tri smrtna slučaja. U FBiH broj testiranih je 444, broj novih slučajeva je četiri, ukupan broj slučajeva je 52, a broj umrlih je tri – potvrdila je Milićević.