open-navfaktor-logo
search
Izborne prevare
Miličević: U Tesliću više stotina slučajeva krađe ličnih podataka
Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte, a samo u Tesliću je zabilježeno više stotina slučajeva krađe ličnih podataka i fiktivnog prijavljivanja, upozorio je načelnik Teslića Milan Miličević.
29.09.2020. u 09:18
get url
text

On je rekao da enormno povećanje broja prijavljenih putem pošte, a čiji je broj duplo veći u odnosu na prethodne izbore i koji sada prelazi sto hiljada, može prouzrokovati prekrajanje izborne volje u cijeloj BiH.

- Sada je vrijeme da se ponište sve fiktivne prijave i onemogući krađa identiteta. CIK ima mogućnost da to učini i spriječi veliku izbornu prevaru - naveo je Miličević, saopćio je SDS.

On kaže da izostanak sankcija za ranije počinioce izbornih prevara, stvara probleme u provođenju fer i poštenih izbora.

- Na referendumu koji je održan u Tesliću 2019. smo imali slučaj gdje je dokazano da je predsjednik biračkog odbora učestvovao u zamjeni vreća sa glasačkim materijalom. Epiloga tog slučaja još nema, a da je taj čovjek kažnjen po krivičnom zakonu, svi ostali u cijeloj BiH bi se dobro zamislili da li da se prihvate takvog posla - kazao je Miličević.

On je istakao da bi politički put ovog društva bio potpuno drugačiji da nije bilo izborne krađe i da bi bez nje građani živjeli mnogo bolje nego sada. Milečević je poručio da se stranke koje žele da brane volju glasača moraju dobro organizovati i imati ljude koji će u svaki metar pratiti put izbornog materijala.

- Trenutno je to jedini način da se sačuva izborna volja jer se mnogo puta dokazalo da su se grdno prevarili, oni koji su se uzdali u ličnu odgovornost drugih u ovakvom izbornom procesu - kazao je Miličević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.