open-navfaktor-logo
search
Presuda
Miliću 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva "gorštaka sa Vlašića"
Vijeće banjalučkog Okružnog suda presudu je donijelo danas, nakon ponovljenog postupka jer je Vrhovni sud RS-a prethodno ukinuo presudu kojom je Milić bio osuđen na 16 i po godina zatvora
20.12.2019. u 10:02
get url
text

Ilija Milić (71) iz Kotor-Varoši osuđen je na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića i pokušaj ubistva njegovog oca Neđeljka u aprilu prošle godine u mjestu Kruševo Brdo kod Kotor-Varoši.

Vijeće banjalučkog Okružnog suda presudu je donijelo danas, nakon ponovljenog postupka jer je Vrhovni sud RS-a prethodno ukinuo presudu kojom je Milić bio osuđen na 16 i po godina zatvora.

Od olakšavajućih okolnosti istaknuta je životna dob osuđenog, njegovo porodično stanje i što je djelimično priznao djelo, a od otežavajućih pokazana bezobzirnost, upornost i podmuklost.

Optužnica je teretila Milića da je 10. aprila ove godine u mjestu Kruševo Brdo kod Kotor-Varoši iz svoje porodične kuće uzeo automatsku pušku, a zatim otišao do obližnje doline udaljene oko 250 metara, sa namjerom da ubije Vasilja Kneževića, sa kojim je posljednjih par godina imao problem oko seoskog vodovoda.

- Sakrio se iza bukve i čekao da naiđe oštećeni koji je obično u to vrijeme vodio goveda na pašu. Kada mu je prišao na daljini od oko dva metra, osumnjičeni je iza drveta ispalio više metaka rafalnom paljbom u njegovom pravcu. Sa lijeve strane tijela nanio mu je pet prostrijelnih rana i to dvije u predjelu lobanje, dvije u predjelu lica i jednu koja je zahvatila prednji dio lijevog ramena, grudnog koša i predio vrata, usljed čega je došlo do razorenja mozga i trenutne smrti – stoji u optužnici.

Nakon toga Milić je sa puškom u ruci došao u svoju porodičnu kuću, telefonom nazvao Policijsku stanicu Kotor-Varoš i rekao im za ubistvo, te pozvao policiju da dođu da se preda.

- Nakon toga ponovo uzima automatsku pušku, odlazi do porodične kuće Neđeljka Kneževića (oca ubijenog), a kada ga je vidio ispred kuće, rafalno je pucao prema njemu sa namjerom da ga ubije. Kada je N. K. pitao: "Je li ti mene gađaš", optuženi je odgovorio: "Na tebe pucam, tebe gađam", nakon čega je oštećeni N. K. pobjegao u kuću, bez zadobijene povrede – navedeno je u optužnici.

Kao što je Faktor objavljivao nesporedno nakon ovog tragičnog događaja, Vasilj Knežević je bio jedini stanovnik u katunskom naselju u mjestu Šepirice, na obroncima Vlašića.

O njegovom "hobiju" razminiranja nekadašnje linije vlašićkog fronta napravljen je dokumentarni film, a objavljivane su i novinske reportaže o Kneževićevom usamljenom i neobičnom životu, bez struje i vode u divljini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.