open-navfaktor-logo
search
Odluke
Milijarder Bloomberg ulazi u utrku za američkog predsjednika
Mike je sve više zabrinut jer trenutni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa, rekao je Bloombergov glasnogovornik
08.11.2019. u 08:26
get url
text

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg ozbiljno razmišlja o ulasku u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju, što bi moglo uveliko poremetiti takmičenje među demokratama samo tri mjeseca prije prvih izbora za nominaciju. Bloomberg, medijski moćnik, milijarder i filantrop koji je tri mandata obnašao dužnost gradonačelnika New Yorka skeptičan je da bilo koji od trenutnih demokratskih kandidata može pobijediti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima sljedeće godine.

-Mike je sve više zabrinut jer trenutni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa - rekao je njegov glasnogovornik Howard Wolfson, prenosi Hina.

Između dosadašnjih 17 demokratskih kandidata izdvojilo se četvero s najvećim šansama za osvajanje nominacije - senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg, koji predstavljaju centrističko krilo.

-Ako se Mike kandidira, on bi demokratima ponudio novi izbor, utemeljen na jedinstvenom vođenju najvećeg američkoga grada, građenju poslovne karijere od nule i preuzimanju nekih od najtežih američkih izazova kao utjecajni filantrop - rekao je Wolfson.

Bloomberg je kritizirao plan Elisabeth Warren da uvede porez za superbogataše kako bi se mogli finansirati programi u rasponu od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na fakultetima. Ako uđe u utrku, vjerovatno će se takmičiti s kandidatima poput Bidena i Buttigiega, kao umjerena alternativa populističkoj progresivnosti Warren.

No pritom će se vjerovatno morati suočiti s odbojnošću liberalnog krila stranke, koje je zabrinuto zbog prevelikog utjecaja korporativnog novca u politici i nejednakosti prihoda u SAD-u.

-Više milijardera koji traže više političke moći zasigurno nije promjena koja je Americi potrebna - rekao je menadžer Sandersove kampanje Faiz Shakir.

Bloomberg, kojega Forbes svrstava na osmo mjesto ljestvice najbogatijih Amerikanaca s procjenom da je težak 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam finansirati svoju kampanju, što će mu omogućiti da ubrza svoju kandidaturu. Ipak, treba mu vremena da organizira svoje ljude na terenu. U dobi od 77 godina bio bi drugi najstariji kandidat među demokratima, iza Bernieja Sandersa koji ima 78 godina. Biden ima 76 godina, a Warren 70 godina, dok na republikanskoj strani Trump ima 73 godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.