U obrazloženju Đukanović ističe da suglasno članu 95 točka 5 Ustava Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade s predstavnicima parlamentarnih stranaka, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. septembra ove godine.

Razgovore je imao sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, BS, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije (DP) i Liberalne partije.
Đukanović podsjeća da se pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

- Prijedlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je jučer u ime stranaka koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić, nisam mogao prihvatiti, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uvjeti - naveo je crnogorski predsjednik, prenosi RTCG.

Javnost je, kako je kazao, od strane pojedinih predstavnika stranaka koji su sudjelovali u konstituiranju tog prijedloga, obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali zastupnici URA, SNP i CIVIS.

- Podsjećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobjedničke koalicije ("Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo") sudjelovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 zastupnika. Također, prilikom određivanja mandatara za sastav 43. Vlade (Dritan Abazović) politički lideri većine od 46 zastupnika su sudjelovali na konsultacijama kod Predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru Vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sjednici Parlamenta", naveo je Đukanović.

VEZANI TEKST - Preuzima li Vladu Crne Gore prosrpska opcija: Postignut dogovor, Lekić mandatar

Kazao je kako se jedino ovog puta lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nisu odazvali na konsultacije.

- Nisu priložili ni potpise većine zastupnika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Dakle, nisam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju formirati Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na financijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na sigurnosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Europi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na sigurnost Zapadnog Balkana - navodi Đukanović i dodaje kako smatra da ne postoji politička suglasnost o formiranju Vlade.

Saglasno ustavnim ovlaštenjima, kako je kazao Đukanović, podnosi Prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore.

- Smatram da je to najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost organiziranja prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu. Regionalni i globalni kontekst, kao i političko-sigurnosni izazovi, ekonomski i financijski problemi s kojima je suočena Crna Gora, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu Vladu koja će danonoćno biti posvećena njihovom rješavanju", naveo je Đukanović koji vjeruje da se do takve Vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.