Konferenciji za medije održanoj u Elazigu, prisustvovali su Kurum, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministrica trgovine Ruhsar Pekcan. Kurum je tom prilikom izrazio saučešće porodicama šehida palih u napadu u Idlibu te putnika poginulih u nedavnoj avionskoj nesreći u Istanbulu.

Kurum je kazao kako su ove katastrofe i nesreće pokazale važnost jedinstva i zajedništva vlasti i naroda.

Dodao je kako od večeri 24. januara, dana kada je Elazig pogodio zemljotres, zajedno sa svim ministarstvima pružaju podršku stanovnicima i dijele njihov bol.

Ministar je pojasnio kako su ekipe od oko hiljadu ljudi, izašle brzo na teren i temeljito radile na utvrđivanju nastale štete.

Dodao je s jedne strane rade na uklanjanju ruševina, te projektovanju objekata koji trebaju biti izgrađeni.

- U Elazigu su jučer završene aktivnosti na utvrđivanju štete i u tim okvirima smo utvrdili 263 urušene zgrade, 7.698 sa velikim oštećenjima, 1.540 s oštećenjima srednjih razmjera, a pored toga smo evidentirali 558 objekata koji hitno trebaju biti srušeni - rekao je Kurum.

Dodao je kako je završeno rušenje 201 objekta i da ubrzano rade i na ostalim rušenjima.

Kurum je rekao kako je do sad pokrenuto projektovanje 17.400 stambenih jedinica u Elazigu.

Podsjetio je i kako su na sastanku kabineta predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i drugim ministrima predstavljeni podaci o ovim projektima.

Nada se da će uskoro početi gradnja stambenih jedinica i da će do kraja godine u etapama biti uručeni stanovi.

-Nadamo se da ćemo do kraja februara i u Elazigu i u Malatyi položiti temelje i da ćemo brzo nastaviti procese izgradnje. Želim pojasniti da će ovi projekti koje ćemo uraditi biti najveći projekt urbane transformacije u Elazigu - rekao je Kurum.