open-navfaktor-logo
search
Press u Banjoj Luci
Ministar Šeranić saopćio nove podatke: Još 42 osobe zaražene koronavirusom, ukupno 346
Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić saopćio je danas na redovnoj press konferenciji u Banjoj Luci da su u ovom entitetu potvrđena nova 42 slučaja zaraze koronavirusom.   
07.04.2020. u 08:36
get url
text

Od ukupnog broja testiranih njih 216, uzorci prikupljeni tokom vikenda, 42 osobe su pozitivne na koronavirus. Od toga su 24 muškarca i 18 žena. Od novooboljelih 27 je iz Banje Luke, četvero iz Laktaša, troje iz Šipova, dvoje iz Mrkonnić Grada, te po jedno iz Čelinca, Ribnika, Bosanskog Novog.

- Uglavnom su osobe iz porodičnih žarišta, a njih deset su bili u kontaktu sa nekim ko je bio zaražen. Virus je u zajednici, sada se proširio – kazao je Šeranić.

Sa današnjim danom je 346 slučajeva koronavirusa potvrđenih u RS-u.

- Nažalost, preminula je još jedna osoba, radi se o udruženom oboljenju zajedno sa direktnim uzrokom smrti, a to je embolija pluća. Ukupno je 11 osoba koje su preminule u RS. Dobra vijest je da ih je 56 oporavljeno, a u potpunosti je pod kontrolom treće žarište u Banjoj Luci – kazao je Šreanić.

Do sada je u RS-u urađeno 3.025 testiranja, a plan je da se to u narednom peirodu omasovi.

- Ima dovoljno testova, između 18.000 i 20.000. Ići će se u širi skrining zdravstvenih radnika, bez obzira da li su imali simptome ili ne. Radit će se na bazi slučajnog uzorka, a testirat će se i njegovatelji u staračkim domovima - rekao je Šeranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.