open-navfaktor-logo
search
Otkrivanje potencijala
Ministar trgovine Turske Mus na SBF-u: Forum podloga za održivi razvoj zemalja regiona
Ministar trgovine Republike Turske Mehmet Mus izjavio je danas u obraćanju na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) da Balkan kao regija može preovladati u odnosu na druge regije kada je u pitanju pozicioniranje kompanija kako iz Turske tako i iz drugih zemalja.
11.05.2022. u 11:05
get url
text

Izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da prisustvuje otvaranju 11. biznis foruma u bratskoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Mus je podsjetio da je prvi forum održan u prisustvu sadašnjeg predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana čije je pozdrave ovom prilikom prenio učesnicima foruma i građanima Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao, važno je vidjeti da je ovaj forum prerastao u značajan poslovni događaj koji pruža podlogu za održiv razvoj zemalja regije, a Turska podržava tu viziju od samog početka.

Naglasio je značaj lanaca distribucije kada su pitanju globalne kompanije i globalna trgovina, sa aspekta geografskog pozicioniranja, obzirom na iskustva koja je sa sobom donijela pandemija COVID-19, koja je imala značajan utjecaj na kompanije širom svijeta.

Balkanske zemlje su locirane uz Evropsku uniju, podsjetio je Mus i kazao da "Balkan kao regija može preovladati u odnosu na druge regije kada je u pitanju pozicioniranje kompanija kako iz Turske tako i iz drugih zemalja".

- Balkan će biti jedna od regija koja će moći imati benefite od globalnog preslagivanja lanaca distribucije, obzirom da kompanije premještaju proizvodnju u neposrednu blizinu najvećih tržišta - rekao je Mus.

Turska vjeruje u značaj međunarodnih organizacija kada je u pitanju međunarodna saradnja, rekao je Mus i podsjetio da je njegova zemlja u posljednje vrijeme potpisala sporazume o slobodnoj trgovini sa brojnim zemljama, uključujući i šest zemalja Jugoistočne Evrope.

Poručio je da Turska želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao punopravnu članicu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te naglasio da "ovaj biznis forum pruža mogućnost otkrivanja potencijala Jugoistoče Evrope".

Kako je zaključio Mus, s aspekta međunarodne saradnje i trgovine Balkan predstavlja vrata koja vode u Evropu i na njeno tržište, dok Turska istovremeno predstavlja vrata u Aziju i na Bliski istok i tamošnja tržišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.