open-navfaktor-logo
search
Od ponoći
Ministarstvo odbrane Turske: Nema ozbiljnih narušavanja primirja u Libiji i Idlibu
Prekid vatre koji je proveden u obje regije, obustavljanjem ratnih dejstava spriječit će gubitke života i migracijske tokove, doprinijeti normalizaciji života, a u konačnici predstavlja važan korak ka uspostavljanju mira i stabilnosti, navedeno je u saopćenju
12.01.2020. u 12:51
get url
text

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako sve strane poštuju prekide vatre u Libiji i Idlibu, te da izuzev nekih manjih situacija, nema govora o ozbiljnom kršenju oba primirja, koja su nastupila u ponoć.

Iz turskog ministarstva navode kako se primirja u Idlibu i Libiji izbliza prate. Podsjećaju kako su turski i ruski predsjednici 8. januara pozvali zaraćene strane u Libiji da od 12. januara okončaju neprijateljstva i pokrenu politički dijalog.

-Prekid vatre koji je proveden u obje regije, obustavljanjem ratnih dejstava spriječit će gubitke života i migracijske tokove, doprinijeti normalizaciji života, a u konačnici predstavlja važan korak ka uspostavljanju mira i stabilnosti - navedeno je u saopćenju, te dodano:

-Primijetno je da obje strane ulažu napore u poštivanju primirja od samog proglašenja i da je situacija bila mirna, izuzev jednog ili dva manja slučaja. Provedba prekida vatre pomno se prati.

Snage lojalne separatističkom vođi na istoku Libije Khalifi Haftaru sinoć su nešto više od pola sata prije ponoći prihvatile poziv Turske i Rusije za prekid vatre u Libiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.