Ova tvrdnja dolazi u vrijeme kada je više od 60 slučajeva silovanja prijavljeno u posljednja dva dana, uključujući desetogodišnjeg dječaka iz Harkova.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane jučer je objavilo Tweet: "Danas, za samo sat vremena, 10 prijava silovanja koje su počilili ruski okupatori, uključujući osmero djece, dobili smo iz tek oslobođenih sela u regionu Harkova. Jučer - 56 prijava. Među djecom dva 10-godišnja dječaka i jednogodišnji dječak, koji je preminuo od povreda".

 

Ukrajinska novinarka Iryna Matviyishyn, uključila je dječaka na listu žrtva silovanja, koje su navodno počinili ruski vojnici.

Ta lista uključuje optužbe da su ruski vojnici silovali devetogodišnje djevojčice trojke, dok je njihova majka gledala, kao i silovanje dvogodišnje djevojčice od strane dva vojnika. Također, navodi i silovanje devetomjesečne djevojčice izvedeno svijećom te dva muškarca starosti 67 i 78 godina.

Ova novinarka navela je da je izvještaj o tome objaviila komesarka za ljudska prava Parlemaneta Ukrajine Ljudmila Denisova.

- Ovo je samo mali dio teritorije oslobođene od Rusa u porođenju s općinama, gradovima i selima koji su još uvijek pod okupacijom. Možemo samo da zamislimo šta se događalo u Hersonu, Melitopolju, Mariupolju, Berdajansku i drugima.