- Sastanak treba shvatiti kao jasnu predanost Evropske unije Ukrajini i njenu stalnu podršku u svim dimenzijama - rekao je najviši diplomata EU Josep Borrell navodeći da je riječ o prvom sastanku na ovom nivou izvan EU i dodao:

- To također šalje snažan signal Rusiji. Ne plaše nas vaše rakete ili bespilotne letjelice. EU će nastaviti podržavati vojsku Kijeva, njegov poziv na odgovornost i napore da se pridruži bloku.

Uprkos tome što nisu dodijelili nikakva nova sredstva, ministri EU izjasnili su se za nastavak podrške Ukrajini i želju te zemlje da dugoročno postane država članica.

- Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji, u ovoj zajednici slobode. I ona će se uskoro protezati od Lisabona do Luhanska - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da je sastanak pokazao da je Ukrajina dio evropske porodice i da će pratiti Kijev na putu naprijed.

Borrell je rekao da se nada da će države članice EU-a do kraja godine odlučiti mobilizirati pet milijardi eura (5.2 milijarde dolara) za 2024. godinu kao vojnu pomoć.