open-navfaktor-logo
search
Podrška reformama
Ministri šest zemalja EU-a pisali Junckeru: Širenje na Zapadni Balkan je sporo i neravnomjerno
Potpisnici su također pozvali Evropsku komisiju da do januara 2020. ponudi prijedloge za "poboljšanje efikasnosti procesa pridruživanja kao instrumenta za podršku reformama i integracijama u regiji"
19.11.2019. u 20:54
get url
text
get url
text

Ministri vanjskih i evropskih poslova Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Italije i Slovenije poslali su pismo odlazećem predsjedniku Evropske komisije Jeanu Claudeu Junckeru, u kojem iskazuju podršku reformiranju procesa proširenja Evropske unije (EU), te istovremeno pozivaju na hitno otpočinjanje pregovaračkog procesa sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Tačno je da trenutni proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu napreduje sporo i pomalo neravnomjerno. Zato smo spremni konstruktivno se uključiti u nastojanje da poboljšamo ovaj proces. Učinit ćemo to uz razumijevanje da to omogućava EU da postigne konsenzus o otvaranju pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u martu 2020. – navodi se u pismu, a prenosi Politico.

Potpisnici su također pozvali Evropsku komisiju da do januara 2020. ponudi prijedloge za "poboljšanje efikasnosti procesa pridruživanja kao instrumenta za podršku reformama i integracijama u regiji".

Prema pisanju Politica, pismom nije iskazana podrška francuskom prijedlogu reforme procesa širenja EU-a.

VEZANI TEKST - Francuska ponudila novi prijedlog: Šta BiH treba uraditi da postane članica Evropske unije?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.