open-navfaktor-logo
search
Vrtoglavi iznosi
Ministrica branila budžet Dodikovog ureda i reprezentaciju: Kad neko dođe u goste da mu možete kupiti kafu
Veliku pažnju zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske tokom rasprave o budžetu RS-a za iduću godinu privukla je činjenica da se predviđa drastično povećanje budžeta novog predsjednika RS-a Milorada Dodika.
02.11.2022. u 19:27
get url
text

Ovakvu odluku je na posbnoj sjednici NSRS-a branila ministrica finansija RS-a Zora Vidović (SNSD), riječima kako se radi, između ostalog, o ulaganjima u humanitarne svrhe.

VEZANI TEKST - Budžet novog predsjednika RS-a Milorada Dodika povećan sa 10,8 na čak 56,5 miliona KM!

Sa 10,2 miliona KM budžet entitetskog predsjednika raste na čak 55,9 miliona KM. Prema ukupnim sredstvima s kojima će raspolagati Milorad Dodik u naredne četiri godine, bit će najmoćniji predsjednik u regionu. Zora Vidović je za vrtoglavi iznos imala posebno objašnjenje.

- Ovo nisu troškovi predsjednika, ovo su investiranja, ulaganja, u humanitarne svrhe, vrtiće, škole, omladinu, u raznorazne obuke, sportske manifestacije… Vidite koliko imamo naših sportista koji imaju vrhunske rezultate, a slabo se podržavaju. Ove godine smo maksimalno to povećali - navela je Vidović, piše N1.

Posebno obrazloženje nije izostalo ni kada su u pitanju troškovi reprezentacije, tačnije onih 4.000 KM godišnje.

- Reprezentacija nije topli obrok. Za nju se ne kupuje kifla. Reprezentacija je kad vam neko dođe u goste da mu možete kupiti kafu. Reprezentacija sve i jednog ministra je 4.000 KM za čitavu godinu. Ja za taj iznos ne mogu platiti svakome ko mi dođe kafu i vodu pa ja na kraju platim - požalila se.

NSRS je na kraju usvojila, po hitnom postupku, budžet Republike Srpske za 2023. u iznosu 5,3 milijarde KM, što predstavlja uvećanje od 873 miliona KM, odnosno 19,4 posto u odnosu na drugi rebalans budžeta za 2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.