Četvrtak, 19.05.2022.
FOTO: Damir Hodžić

Mirni protest ispred Ambasade Srbije: Žele potvrditi laž-da je RS ekskluzivna teritorija srpskog naroda

Oko stotinu građana okupljenih oko inicijative "Buđenje građana" održali su danas mirne proteste ispred Ambasade Srbije u Sarajevu jer, kako navode, zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti.

Među prisutnim je bio i Sejfudin Tokić, koji je bio član Parlamenta RBiH od 1990 do 2003., i koji je komentirao i obilježavanje neustavnog "dana RS-a". 

- Želim posvjedočiti da ovo što je danas uradila srbijanska Vlada je drastičan, konkretan primjer političke agresije, rušenja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pored upozorenja međunarodnih relevantnih institucija, oglušili su se i sa kompletnom vladom željeli potvrditi jednu laž, a to je da je RS ekskluzivna teritorija srpskog naroda, da je to dio koji ima elemente države i da je to dio koji može na određen način provoditi onu politiku koju je Radovan Karadžić proklamovao 9. januara 1990. godine. A to je plan za provođenje genocida i početak genocida nad Bošnjacima, najvećih zločina u Evropi poslije Hitlereovog režima. Mi nećemo dozvoliti, kao patriote BiH, daljnju srbizaciju i pravoslavizaciju na teritoriji RS - dodao je Tokić.

Kazao je da aktuelna vlast nije u mogućnosti, nije sposobna ili ne želi biti sposobna zaštititi nesrpsko stanovništvo.

- Bošnjaci su izloženi kontinuiranoj torturi Milorada Dodika uz podršku vučićevog režima, a danas su fizički ugroženi od onih istih politika, hordi srpskih dobrovoljaca koji su došlu u BiH da prijete Bošnjacima, da malteriraju Bošnjake, da onemogućavaju njihova vjerska, nacionalna, kulturna prava i pokušaju provesti ono što je nemoguće, a to je da teritoriju manjeg bh. entiteta proglase pravoslavnom teritorijom, nažalost u to je uključena i SPC. Mi to nećemo dozvoliti. Mogu dva entiteta biti kao sastavni dio dejtonske strukture, ali ne može gencidna RS, Karadžićeva, nastaviti svoj daljnji život - rekao je Tokić pozvavši mađunarodnu zajednicu da se "ne ponaša kao 1992. godine".

Alija Redžić iz Zenice, predsjednik Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja, kazao je da ispred Ambasade Srbije žele poručiti da nikada neće pokoriti BiH.

Dodao je da nisu za rat, ali da će se braniti svim raspoloživim sredstvima.

Jedan od organizatora protesta, aktivista Suad Đozić, izjavio je jučer da zahtijevaju da državni organi Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice, te da zvaničnici te zemlje prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. dana RS 9. januara.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh