Utorak, 07.04.2020.

Turska

Mirni protest: Roditelji zahtijevaju da im se vrate djeca odvedena u terorističke kampove

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske

Sve više građana pruža podršku majkama koje su 3. septembra u Diyarbakiru, u Turskoj, pokrenule mirni protest, a zahtijevaju da im se vrate djeca odvedena u terorističke kampove.

Protestu se pridružio i Mehmet Emin Coskun iz Erzuruma, koji tvrdi da je njegov sin Ibrahim otet prije pet godina dok je bio student u Mugli. 

Coskun je kazao kako je nepoznata osoba nazvala iz Mugle i rekla mu da su mu dvije osobe otele sina kako bi ga priključile terorističkoj organizaciji. Coskun je rekao kako je odmah otputovao u Muglu i da je policija pokrenula istragu.

Nakon toga je, u potrazi za sinom, otputovao u Sanliurfu, a potom i Diyarbakir.

- Pet godina ne znam gdje je moj sin. Proklet bio PKK, neka ostave našu djecu na miru. Nastavit ću protestovati - kazao je Coskun.

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya. 

Cetinkaya, inače, ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli sina S. Cetinkayu. 

Majka Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK kidnapovala i njihovu djecu. 

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh