open-navfaktor-logo
search
Otvorena istraga
Misterija duga 60 godina: Šta se desilo planinarima koji su pronađeni bez očiju i jezika
Slučaj je poznat kao "misterij Djatlovljevevog prijevoja," a radi se o smrti devet planinara koji su nestali u noći sa 1. na 2. februar 1959. godine na Uralu
23.09.2019. u 22:27
get url
text
get url
text

U Rusiji je početkom godine ponovo otvorena istraga vezana uz jedan od najvećih misterija iz razdoblja SSSR-a.

Slučaj je poznat kao "misterij Djatlovljevevog prijevoja," a radi se o smrti devet planinara koji su nestali u noći sa 1. na 2. februar 1959. godine na Uralu.

Postoje razne teorije o njihovoj smrti, jedna govori o vanzemaljcima, druga da su ih ubili lovci iz uralskog plemena Mansi (prijevoj su zvali "Devetero mrtvih," pa je i tu pronađena simbolika), ima i teorija da su stradali od radioaktivnog zračenja, a postoji i ona koja kaže da ih je dokrajčila zvijer.

Oko jedne stvari nema sumnje. Sedam planinara i dvije planinarke pod vodstvom Igora Djatlova - svi su bili studenti Politehničkog instituta iz Jekaterinburga i planinari sa iskustvom - uhvatila je oluja.

Šta se potom dogodilo nikome ni danas nije jasno.

Potraga je krenula osam dana nakon oluje, dignuta je i vojska, a ono što su zatekli na licu mjesta bio je prizor koji ledi krv u žilama.

Zna se tek da su podigli kamp u blizini kojeg su pronađena tijela.

Dvojica muškaraca pronađena su smrznuta uz rub šume, bili su u donjem rublju, a pokušali su se zagrijati uz vatru.

Još tri tijela pronađena su na putu prema kampu, među kojima i sam Djatlov.

Misterij je planuo kada su pronađena preostala četiri tijela.

Oni su pronađeni u maju, tek kada se otopio snijeg, a zanimljivo, bili su odjeveni u odjeću svojih kolega koji su pronađeni uz rub šume.

Ostaje pitanje zašto su nosili tuđu odjeću, a na tijelima su izvađene oči, iščupani jezici, slomljena rebra i nagnječeni mozak.

Pričalo se i da su bili neobične boje, između crvenkaste i narandžaste.

U blizini kampa nisu pronađeni nikakvi tragovi, pa sve čudi šta je to planinare natjeralo na panični bijeg.

Istraga je utvrdila još neke čudne okolnosti. Šator u kampu bio je izrezan s unutrašnje strane, što sugerira da su se planinari očajnički pokušali izvući.

O slučaju se tokom SSSR-a nije govorilo puno u javnosti, aktualiziran je tokom 90-ih godina prošlog stoljeća, a interes za slučaj podigao je istražitelj Lav Ivanov koji je ocijenio kako je „uzrok njihove smrti bila prirodna sila koju ljudi nisu bili u stanju savladati.“

Pod pojmom „prirodna sila,“ potvrdio je to kasnije u medijskim istupima, mislio je na paranormalnu pojavu, bilo da se radi o vanzemaljcima ili snježnom čovjeku-jetiju.

Ovu zadnju tvrdnju sada podupire „Komsomolskaya pravda,“ najprodavaniji ruski tabloid.

Da bi mogao biti jeti sugerirao im je „ugledni ljekar“ koji je zbog straha od akademske zajednice htio ostati anoniman.

Njegova teorija je jasna – uzrok smrti barem dvojice alpinista je napad divlje zvijeri.

Na području Urala nalaze se smeđi medvjedi, a kako su oni u tom periodu u fazi zimskog sna za njega je daleko logičnija pretpostavka da se radi o misterioznom biću nego o životinji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.