open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Misteriozni slučaj: Čije spaljene ostatke je krio nekadašnji vojni objekat na vrhu Bjelašnice
Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo prošle sedmice su na Bjelašnici slučajno otkrili skeletne ostatke nepoznate osobe, za koju se sumnja da je ubijena, a potom spaljena na ovom lokalitetu.
30.10.2020. u 18:00
get url
text

Kako smo ranije objavili, na dijelove posmrtnih ostataka, policajci su "nabasali" sasvim slučajno, nakon što su ušli u objekat, gdje su planirali održati jednu od svojih vježbi.

Radi se inače o podzemnom kompleksu, koji se nalazi na oko dva kilometra zapadno od repetitora na vrhu Bjelašnice.

Izvor blizak istrazi ispričao nam je da su specijalci u prošli četvrtak, oko 14 sati, po ulasku u jedan od ulaza/tunela, ljudske ostatke opazili na oko stotinu metara unutar objekta.

Prizor na mjestu događaja, nije bio nimalo prijatan: radi se o nekompletnim ostacima, nezvanično, u pitanju je samo lobanja i to djelimično nagorena usljed djelovanja vatre čiji tragovi se vide na mjestu pronalaska tijela. Zbog toga se i posumnjalo da je tijelo na ovom mjestu spaljeno.

Nezvanično nam je rečeno i da je na lobanji uočena povreda, koja bi mogla odgovarati povredi nastaloj usljed djelovanja vatrenog oružja. S obzirom na to da u blizini nije pronađeno nikakvo oružje, mogućnost da se radi o samoubistvu je mala ili nikakva.

Nezvanično nam je također rečeno i da će zbog stanja pronađenih ostataka biti jako teško utvrditi starost, pa čak i spol osobe, jer ključni dijelovi na osnovu kojih je to moguće utvrditi nedostaju.

Vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva obavio je obdukciju pronađenih ostataka, te će svoj nalaz dostaviti ovoj pravosudnoj instituciji.

On nije mogao komentirati šta je navedeno u nalazu, potvrdivši nam tek da je obdukcija obavljena, te da su uzeti uzorci koji će biti predmet potrebnih analiza, kao i DNK vještačenja kojim će se pokušati utvrditi identitet osobe.

Ukoliko je zaista u pitanju zločin, postavlja se pitanje ko je i kada to učinio, posebno kada se uzme u obzir da se radi o zabačenom mjestu, na više od 2.000 metara nadmorske visine za čije postojanje zna mali broj ljudi.

Uz to, lokalitet je sumnjiv i zbog mogućeg postojanja zaostalih mina iz proteklog rata, tako da se vjerovatno radi o nekome ko je dobro upoznat sa ovim terenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.