open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Mitropolit Amfilohije: Napadi na Bošnjake su osmišljen plan podizanja tenzija zbog ishoda izbora
Bošnjaci i drugi pripadnici islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori su u protekla dva dana napadali sami sebe ili su za napade na njih odgovorni svi osim onih u čije ime su napadani.
02.09.2020. u 13:39
get url
text

Tezu o "samonapadanju", koja je dobro poznata još iz 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i onu prema kojoj je za napade, uvrede i prijetnje odgovorna još aktuelna vlast u toj zemlji zastupaju predstavnici opozicije koja je na proteklim parlamentarnim izborima osvojila većinu mjesta u Parlamentu Crne Gore.

Napade na Bošnjake u Pljevljima je predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač ocijenio kao "poruku aktuelne vlasti".

VEZANI TEKST - Poruke Bošnjacima nakon Abazovićeve posjete Pljevljima: "Selite se Turci", razbijena stakla na vratima IZ-a

- Jasno je ovdje da se radi o protestu koji je u fazi preuzimanja vlasti od aktuelne vlasti i da su sva ova dešavanja trenirana tim procesom. Ovdje se ništa ne dešava slučajno, ovo je viđeni scenarij iz 90-ih godina kada je ova ista vlast branila, a sa druge strane preko svojih obavještajaca napadala Pljevlju i protjerala u tom procesu mnogo Bošnjaka iz Pljevalja. Dakle, nešto slično se i danas radi. Ovdje je iskorištena ova situacija, radi se o tome da su ljudi uplašeni, da traže pomoć od policije i vlasti, a da ta ista policija i ta ista vlast ostaje bez odgovora – izjavio je Kalač.

Napade na pljevaljske muslimane je osudio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je također od odgovornosti amnestirao simpatizere i aktiviste prosrpskih stranaka.

- Ne mogu se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti. Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli jučer da vidimo u Rožajama – poručio je Amfilohije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.