Ivanić je komentirao činjenicu da je NSRS usvojio Zakon o osnivanje Agencije za lijekove RS-a kao i to da se ona osniva tek šest mjeseci nakon objave Zakona u Službenom glasniku? Da li je taj period ostavljen kao prostor za eventualno odustajanje vlasti RS-a od ovog pompeznog i opasnog presedana?

- Odmah sam ja rekao da ovo nije blef. Mislim da je ideja da je ovih šest mjeseci ustvari nekakva vrsta testiranja odgođene primjene, a mogućnost odustajanja je potpuno netačna. Mislim da se zaista može očekivati nastavak svih zakonodavnih aktivnosti u NSRS-u i svega onoga što je Dodik rekao, pokušaj ukidanja vojske, Oružanih snaga i svega ostalog. Ja ne bih računao na to, da sam na mjestu analitičara iz Sarajeva, da je ovo neki pokušaj odgađanja. Odgoda je jer vjerovatno treba pripremiti kadrove, laboratorije i čitav niz drugih stvari ako se to bude provodilo. Za to je potrebno određeno vrijeme i mislim da je to glavni razlog, nikakvo odustajanje - naveo je Ivanić.

Ivanić smatra da je ovim zakonom SNSD želio ostvariti dvije stvari.

- Prvenstveno pokriti aferu "Kisik" jer su u suštini priznali da firme koje su prodavale taj kisik nisu bile registrovane za to. Priznale su da to nije bio industrijski kisik i samo se brane kada govore o njegovoj čistoći što smatram da je neprihvatljivo. Ovim su potezom (usvajanjem zakona, op. a.) željeli spriječiti podizanje krivičnih prijava - mišljenja je Ivanić.

Konstatovao je da će biti iznenađen ukoliko Dodik stane sa realizacijom onoga što je obećao.

- Neću biti iznenađen ako nastavi, ja to očekujem. To se vidi iz njegovog nastupa, pristupa, da on ide u tom smjeru. Teško je predvidjeti šta će se događati u ovom trenutku i šta će biti sa stvarnim životom. Moje pretpostavke su da će se prvo krenuti ka individualnim sankcijama i to ne od svih zemalja već pojedinačno.

Vjerovatno će to biti najaktivniji SAD, to će dominantno ići političkim strukturama, političkoj eliti u RS-u koja je upućena u ovo. Mislim da će se to vremenom proširiti na poslovne ljude koji se budu protumačili kao bliski Dodiku i toj strukturi, a ako to ništa ne bude dalo rezultate, onda vjerovatno i prema građanima u cjelini. Mislim da to nije dobro i da je to rizik, ali u BiH stvarno postoji problem načina primjene Dejtonskog sporazuma, neke vrste pritiska na RS, neka vrsta tihe nepotpisane koalicije između SDA i međunarodnih institucija koje su uvijek popuštale ovoj stranci, bez obzira na to što se ne slažem sa Dodikom. Međutim, mislim da će se i to promijeniti i da SDA više neće imati toliku podršku međunarodne zajednice - mišljenja je Ivanić.

Kazao je da ne može reći da se ne plaši jer su mogućnosti nekog velikog sukoba minimalne, ali da taj strah ne može ni u potpunosti isključiti.

- Zamislite da se desi da u Banjoj Luci ili Sarajevu neka budala baci tri bombe i optuži drugu stranu bilo gdje za to šta se događa. Vrlo malo nedostaje u ovim našim uvjetima da se takvo nešto desi i da se u potpunosti otme kontroli. Ja zaista mislim da su šanse za neki veliki sukob male, ali prvi put kao neko ko je bio optimističan, mislim da to sad nisam previše. Također, mislim da ulazimo u jedan period ozbiljnog sagledavanja stanja u kojem se nalazimo, ovo je vrlo ozbiljno stanje koje se neće tek tako moći prevazići nekim hapšenjem već ovo podrazumijeva jedan širi politički konsenzus normalnih ljudi koji na ovo neće gledati kao na neku pobjedu već one koji žele normalan život, ali nažalost takvih je veoma malo - poručio je Ivanić tokom gostovanja na N1.