Formiranje vlasti

Mladi SDP-a brane nove ministre: "To su časni ljudi, iznenađeni smo linčom medija"

Objavljeno: 15.12.2018. u 16:50 Autor: M. R.

Smatramo nepoštenim da pojedinci koji ih ne poznaju unaprijed sude našim kandidatima na osnovu "rekla-kazala" priča. Jedino što očekujemo je pružena šansa predloženim ministrima,  navode iz Foruma mladih SDP-a

Damir Filipović

Nakon brojnih kritika građana, medija, ali i stranačkih kadrova u vezi sa odlukom stranaka šestorke o imenovanju novih ministara u Vladi Kantona Sarajevo, saopćenjem su se danas oglasili iz Foruma mladih SDP-a BiH.

- Forum mladih SDP BiH izražava veliko zadovoljstvo odabirom Damira Filipovića, Malika Garibije i Adnana Štete za SDP-ove ministre u Vladi Kantona Sarajevo. Pored činjenice da su ovi kandidati mladi, gotovo da nema člana koji se kroz rad u Forumu nije uvjerio u časnost, poštenje i stručnost ovih kandidata.      

Mi, koji ih poznajemo, sigurni smo kako će se i svi građani Kantona Sarajevo vrlo brzo, kroz rad naših ministara uvjeriti u tačnost ovakvih navoda. Nakon demokratizacije stranke podržavamo i svaku dobronamjernu kritiku, pogotovo onu koja dolazi iz partijskih redova. Ipak, smatramo nepoštenim da pojedinci koji ih ne poznaju unaprijed sude našim kandidatima na osnovu "rekla-kazala" priča. Jedino što očekujemo je pružena šansa predloženim ministrima – navode iz Foruma mladih SDP-a.

Dodaju kako su svjedoci da se u javnosti vrlo često moglo čuti zagovaranje izbora mladih i "nekontaminiranih" kandidata na funkcije, te su stoga, kako navode, "neugodno iznenađeni linčom dijela medija na naše kandidate".

- Forum mladih smatra važnim i to što je nakon široke unutarpartijske rasprave, među ostalim, za ministra predložen i predsjednik FOM-a Damir Filipović. Ovo nam potvrđuje važnost Foruma mladih kao interesnog oblika unutar partije, te daje dodatni motiv našim članovima, kojima je ovo primjer kako se kompetencije i trud u SDP-u cijene – zaključuju u SDP-ovom Forumu mladih.

No, iako u svom saopćenju spominju samo medije koji su, kako kažu, "linčovali" njihove kandidate za ministre - šta god to značilo - činjenica je da su i u samom SDP-u jučer mnogi izrazili svoje nezadovoljstvo odabranim kandidatima.

Jedan od najglasnijih bio je zastupnik SDP-a u Skupštini KS, konceptualni umjetnik Damir Nikšić, koji kroz brojne statuse koje je tokom jučerašnjeg dana objavio na svom Facebook profilu nije skrivao razočarenje politikom svoje stranke i imenima kandidata koji su predloženi za nove ministre u kantonalnoj Vladi.

- Biografije pojedinih kandidata za ministarske pozicije tzv. BH koalicije i SDP-a u KS su s jedne strane neslana šala, a s druge strane gruba uvreda birača koji nisu članovi ovih partija, a koji su skoro dvotrećinskom većinom (u odnosu na članove) glasali za ove stranke. I koaliciju i Kanton je mogla izvući samo ekspertna vlada stručnjaka koje bi namolili da na četiri godine napuste svoje karijere i svoje znanje poklone boljitku građana, a oni su se odlučili za dodatni odron institucija vlasti u korist sitnopartijskih interesa – napisao je jučer, između ostalog, ogorčeni Nikšić.

Nikšić je jučer objavio i da je Damir Filipović, kandidat za ministra prostornog uređenja KS, "ponudio svoju ministarsku poziciju stručnijem kandidatu".

Interesantno je da je upravo Filipović, čije se ime spominje u saopćenju Foruma mladih, ujedno i aktuelni predsjednik Foruma mladih SDP-a BiH.

Pored Foruma mladih, slično saopćenje poslali su i iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

- Povodom javnog linča kojem su izloženi kandidati Socijaldemokratske partije BiH za ministre u budućoj Vladi Kantona Sarajevo, orkestriranog od onih koje je ponovno iznenadio snijeg u decembru, od onih koji su nam napravili metropolu u kojoj vode više nema nego ima, metropolu na zadnjem mjestu po mnogim društvenim mjerilima, ali zato smo prvi po zagađenosti zraka, mi u SDP nismo zatečeni.

Potpuno je jasno da će SDA i njeni mediji učiniti sve da sruše ovaj projekat koji će pokazati kako je moguće imati potpuno drugi koncept vlasti u odnosu na ovaj koji imamo sada. Na jednom smo im ipak zahvalni. Naši ministri su sada prepoznatljiviji od ovih koji su trenutno u vladi, za koje veliki broj građana ne zna ni ko su, ni kako se zovu, ali smo zato svi jako dobro osjetili na svojoj koži koliko su malo uradili za građane Sarajeva. Sigurni smo kako će nova Vlada provesti program i više od 300 konkretnih mjera koje su dogovorene prije nego smo uopšte počeli razgovarati o kadrovskim rješenjima. Kao dio te Vlade, za koju smo uvjereni, da će biti najuspješnija u Kantonu Sarajevo svoj doprinos će dati i ministri iz reda SDP BiH, koji su prije nego su došli u priliku bilo šta uraditi izloženi kritikama. To će i njih i nas samo ojačati. Ovakav pritisak mora ih još više motivirati da budu među najboljim ministrima u Vladi na planu provođenja utvrđenog programa iz njihove nadležnosti – navode iz SDP-a BiH.

Dodaju kako će sud o njihovom, kao i radu kompletne Vlade, dati građani Kantona Sarajevo.

- Ne dodvoravamo se nikome, ali danima se navodi kako je bitno da dođu mladi, neokaljani, pošteni, stručni ljudi, spremni da se bez predrasuda predano i odgovorno, zajedno sa svojim suradnicima, uhvate u koštac sa problemima i izazovima koji ih čekaju. E, kad smo ponudili takve, onda ih popljuju samo zato što su iz SDP-a – kažu u SDP-u.  

- Izborom kandidata za ministre nisu zadovoljni ni neki članovi SDP-a, što je sasvim prirodno jer svako od nas ima neke svoje želje i očekivanja. Postići konsenzus po tom pitanju je nemoguće ali smo zato postigli kompromis. Za prvu ocjenu rada Vlade, pa i SDP-ovih ministara, treba sačekati prvih sto dana rada kada ćemo ih zajedno ocijeniti i prikazati rezultate njihovog rada. Jedino mjerilo njihove uspješnosti je mišljenje građana, a ne bilo koga u rukovodstvu Partije – navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije