open-navfaktor-logo
search
Potjera na Aveniji
Mostarski advokat Krčum tvrdi: Gledao sam kako policija tuče čovjeka, podnio sam prijave
Nakon što je Faktor sinoć objavio tekst o policijskoj akciji privođenja pogrešne osobe na mostarskoj Aveniji, našoj redakciji obratio se mostarski advokat Milenko Krčum.
31.01.2020. u 19:19
get url
text

Advokat Krčum ispričao je za Faktor kako je bio očevidac ovog događaja, te je, kako tvrdi, svjedočio neviđenoj sceni prekomjerne upotrebe sile policije prema građaninu.

Iz policije su, naime, sinoć kazali kako su, po dojavi građana, pokušali legitimisati muškarca, ali je on počeo bježati. Nakon kraće potjere, kazali su iz policije, sustigli su ga, oborili na zemlju i uhapsili. Nakon što je utvrđeno da to nije osoba koju traže, muškarac je pušten, a navodno je on rekao da je počeo bježati jer se prepao i nije znao šta ga je snašlo. Građanin je rekao da se uplašio jer su policajci, navodno, bili u civilu.

VEZANI TEKST - Dramatična policijska akcija u Mostaru: Muškarac se prepao i dao u bijeg, nije znao šta ga je snašlo

Advokat Krčum, međutim, kaže da se sve odigralo na sasvim drugačiji način.

- Jučer, nešto prije 17 sati, vraćajući se iz svog ureda, svedočio sam događaju koji me je uznemirio, iako sam se sa svojih 63 godine svega ovdje nagledao. Pored mene su protrčala dva uniformirana policajca, od kojih je jedan bio izrazito krupnije građe i građaninu koji je prelazio pješački prijelaz u njihovom pravcu povikao: "Šta bježiš!" Mislim da mu je i opsovao, ali nisam siguran. Građanin koji je bio neobrijan i neošišan, mlađi od 30 godina, stajao je između dva dijela pješačkog prijelaza i kazao: "Šta sam uradio?". Policajci su dotrčali do njega preko pješačkog prijelaza. Jedan ga je počeo udarati šakama, a zatim ga je, kako se ovaj povio u struku da izbjegne kišu udaraca u glavu, uhvatio oko pasa i odigao od tla i tresnuo licem o tlo – na asfalt - tvrdi Krčum.

Odmah je, kaže, pozvao policiju na broj 122 kako bi ih obavijestio šta se dešava. Policiji su ga, kako je rekao -"zaarlaisali" i spustili mu slušalicu.

- Prvi policajac je rekao da će me prebaciti "šefu". Šef mi je odbrusio i počeo pričati stvari koje službena osoba ne smije govoriti građanima koji prijavljuju događaje policiji. Kao: "Vi znate šta je ekstremno nasilje" i "Kad vi budete branili..." i zalupio mi slušalicu. Nazvao sam ponovo, a sad je i prvi policajac odbio sa mnom da razgovara, pa mi i on zalupio slušalicu - tvrdi Krčum.

Dodaje da ne zna ko je mladić kojeg su policajci "propustili kroz šake".

- Možda je ratni zločinac, možda je i narkodiler. No, nešto se čudno događa kad policajci, bez ikakve potrebe, usred bijela dana na javnom mjestu tuku šakama ljudsko biće i treskaju ga o zemlju. Mislio sam i da su policajci naučili učtivo i službeno razgovarati s građanima, barem preko telefona. No, nešto se događa! Nešto, za šta neko misli da opravdava ovakvo ponašanje - priča nam advokat.

Dodaje da ga je najviše zaprepastilo to što su drugi građani, uglavnom stariji ljudi, svemu tome svjedočili i mirno sve posmatrali.

- Moj brat, koji je bivši policajac, ne može da vjeruje kad sam mu ispričao čemu sam svjedočio. Vjerujte, ovo me je toliko uznemirilo da sam odlučio tužiti Kanton, od kojeg ću tražiti simboličnu naknadu, ali da se ispita šta se ovo dešava. Spreman sam i da rizikujem prijavu za lažno prijavljivanje, ali ovo se mora ispitati - izričit je Krčum.

Osim prijave policiji na dežurni telefon, Krčum je slučaj prijavio i putem e-maila nadležnima u MUP-u HNK, Tužilaštvu, kao i ombudsmenima za ljudska prava.

Pokušali smo kontaktirati glasnogovornika MUP-a HNK Ljudevita Marića kako bismo zatražili zvaničnu informaciju MUP-a o ovom događaju, ali on na naše pozive nije odgovarao, te smo zvaničnu informaciju zatražili i putem e-maila glasnogovornika MUP-a HNK. Ukoliko dobijemo odgovor, objavit ćemo ga naknadno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.