Petak, 02.06.2023.

Mostarski učenici obilježili Dan nezavisnosti BiH

U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti BiH na Španskom trgu u Mostaru u petak je održana zajednička manifestacija osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona pod nazivom "Naš identitet, naša domovina Bosna i Hercegovina".

Manifestacija je uslijedila nakon što su učenici i profesori posjetili historijska spomen obilježja, mezarija, šehitluke i mostove.

- S obzirom na revidirane higijensko epidemiološke mjere odlučili smo se na jedan potpuno drugačiji model obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH. U isto vrijeme svih 36 osnovnih i srednjih škola posjetilo je spomen obilježja, mezarja, šehitluke i mostove sa zastavama naše domovine - istaknula je direktorica IV Osnovne škole Mostar Seada Kuštrić.

Dodala je kako ne odustaju od tog tradicionalnog obilježavanja.

- Neophodno je s djecom razgovarati o patriotizmu i o Danu nezavisnosti kada smo svi bili zajedno i kad smo svi glasali za nezavisnu, suverenu i demokratsku BiH. Učimo djecu ne samo da na ovaj dan vole svoju zemlju već da  svojim znanjem, učenjem, ponašanjem, svojim načinom života izražavaju svoj patriotizam- poručila je Kuštrić.

Učenica Emana Tabaković je rekla kako je za nju BiH posebna zemlja,"zemlja u kojoj želi napredovati, zemlja u kojoj želi ostati i privući druge da ostanu u njoj".

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh