open-navfaktor-logo
search
PLBiH, 12. kolo
Može li oslabljeni Željo zaustaviti zahuktali Borac?
Posljednji meč 12. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu večeras će u Banjoj Luci odigrati Borac i Željezničar.
04.10.2021. u 08:34
get url
text

Nekada su ove dvije ekipe vodile bitku za vrh tabele, a sada je situacija znatno drugačija. Plavi se bore za "goli opstanak", dok Borac želi odbraniti šampionsku titulu.

Uz sve probleme, finansijske prirode, tim sa Grbavice bit će znatno oslabljen protiv Borca i pravo je pitanje može li takav oslabljen zaustaviti zahuktale Banjalučane. 

Zbog skupljena po tri žuta kartona gostovanje u gradu na Vrbasu propustit će napadač Luka Juričić, veznjak Omar Beća i defanzivac Vedran Vrhovac.

- Derbi igramo protiv aktuelnog prvaka države, ekipe koja ima vrlo dobru kvalitetu, odlične pojedince, ali idemo u Banju Luku kao i svgudje bez straha, idemo se nadigravati, tražiti da budemo bolji od protivnika i da ostvarimo pozitivan rezultat. Gledao sam Borac, imaju četiri pobjede i dvije nerješene u posljednjih šest utakmica.

Došao je novi trener, igraju na rezultat. Ne srljaju, čekaju grešku protivnika, imaju lukavog napadača Vranješa, koji zna ući iza leđa štoperima, iskoristiti prostor, imaju ovog Grka koji je izuzetno opasan, bez obzira na slabiju realizaciju. Promijenili su stopere, imaju stopera Jovanovića koji zna igrati sa loptom, imaju Mollsa koji im donosi jednu dinamiku, koji puno trči, puno radi. Kvalitetna su ekipa, ali ja vjerujem u svoje igrače. Mi ćemo se nadigravati, imamo kvalitetu, potući ćemo se ako treba, u ovakvim utakmica je vrlo bitno znati se fudbalski potući.

Sigurno, ako se uspijemo staviti na nivo Borca u agresivnosti i trci i borbenosti, onda ćemo sigurno odigrati dobru utakmicu - kazao je Tomislav Ivković, trener Želje.

Prvi duel ovih timova na otvaranju prvenstva, igran na Grbavici, završen je bez pobjednika 1:1, a domaćin sada želi tri boda.

- Želimo da nastavimo naš uspješni niz. Neće biti lako, igramo na domaćem terenu protiv jednog od velikana u BiH. Željezničar je pretrpio određene promjene u timu, zbog čega je glavni cilj konsolidacija kao i promovisanje mladih igrača.

Ali, naravno, to ne znači da su bez ambicija i da ne žele ostvariti što bolje rezultate. Na drugoj strani, mi smo u dobroj seriji rezultata, bez poraza smo i želimo da sa nova tri boda napravimo dodatni iskorak prema vrhu i da ovu pozitivnu seriju završimo na najbolji način - rekao je trener Borca Nemanja Miljanović.

Meč u Banjoj Luci igra se od 18 sati uz direktan TV prijenos na Arena Sport, a glavni sudija je Frano Jelić iz Širokog Brijega.

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.