Operacija specijalnih antiterorističkih timova turske policije pokrenuta je po nalogu Republičkog tužilaštva u Sanliurfi, koje je prethodno došlo do eksternog diska na kojem su otkrivene brojne informacije u vezi s djelovanjem terorističke organizacije ISIL.

U akciji policije uhapšen je osumnjičeni Bessar el Mizhen, koji je unutar terorističke organizacije ISIL koristio kodno ime "Ebi Enes El Kahtani".

U stanu koji je koristio pronađen je veliki broj elektronskih dokumenata povezanih s terorističkom organizacijom ISIL.

- Otkriveno je da je terorista bio u kontaktu s takozvanim visokim rukovodiocima pokrajine Šam, da je želio izvršiti teroristički samoubilački napad te da je s tim u vezi kao 'vuk samotnjak' namjeravao isti izvršiti na teritoriji Turske - saopćeno je iz ministarstva.

Bessar el Mizhen je deseti terorista koji je ove godine uhapšen tokom planiranja bombaškog samoubilačkog napada u Turskoj.

Kako saznaje AA, Bessar el Mizhen je terorističkoj organizaciji ISIL pristupio 2015. godine, a u okviru terorističkih kampova prošao je i obuku. U redovima terorističke organizacije djelovao je kao "ratnik".

El Mizhen je prikupljao i obavještajne informacije za terorističku organizaciju ISIL, a utvrđeno je da se za osujećeni teroristički napad prijavio dobrovoljno.