open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Musa: U Federaciji BiH 12 novih slučajeva zaraze, oporavljene 24 osobe
U protekla 24 sata u FBiH su testirana su 454 uzorka od kojih je 12 pozitivno na koronavirus.
02.05.2020. u 12:14
get url
text

Kazao je ovo u obraćanju za javnost član Kriznog štaba FBiH i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa.

Prema njegovim riječima,novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Zapadno-hercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

-U FBiH je do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto - kazao je Musa.

Najviše je zaraženih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262), Zeničko-dobojskog kantona (190), Kantona Sarajevo (114), Unsko-sanskog kantona (90), Zapadno-hercegovačkog (86), Tuzlanskog (81), Srednjobosanskog (43) i Kantona 10 (41), Bosansko-podrinjskog (22), te Posavskog kantona (3).

-Što se tiče zdravstvenog stanja, hospitalizirana su 34 pacijenta od kojih je tri na respiratoru. Zaključno s današnjim danom, u FBiH je oporavljeno 385 pacijenata, a u posljednja 24 sata 24 pacijenta - kazao je Musa.

Istakao je da je od 33 preminula 19 muškaraca i 14 žena. Kada je u pitanju starosna struktura, 70 posto preminulih imalo je više od 65 godina. 

-Osvrnuo bih se na mjere koje su potrebne kako bi se smanjio rizik od porasta zaraženih s obzirom na ublažavanje mjera. To će se prije svega postići tako što će se slučajevi identificirati, testirati i izolirati, te pratiti kontakti. Vrlo važan je i monitoring žarišta. Za primjer je Maglaj gdje su kantonalne epidemiološke i lokalne nadležne ekipe zaista brzo reagirale i slučaj gotovo stavili pod kontrolu - kazao je Musa. 

Jedna od najvažnijih stvari, a to je i glavni zaključak svih, da je vrlo važno javno-zdravstvena infrastruktura.

-Da bi smanjili rizik od širenja, vrlo važne su i preventivne mjere u radnim uslovima. Važno je pridržavati se standardnih mjera, kao što su higijena ruku, socijalna distanca, respiratorna higijena, ali i visoka svijest o simptomima - kaže on.

Kada su u pitanju dalje faze ublažavanja mjera, kazao je da slijedenova ublažavanja, a tiču se okupljanja deset i više osoba, te u drugoj fazi odobrenje rada ugostiteljskih objekata, uz pridržavanje svih zaštitnih mjera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.