Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj.

Član Vrhovnog vijeća za vjerska pitanja pri Upravi za vjerske poslove Turske Sabri Akpolat za Anadoliju je kazao da je i poslanik Muhammed muharrem nazivao Božijim mjesecom i da je prakticirao i preporučio post u periodu ašure.

- Hidžra kao jedan od najvažnijih događaja u historiji islama se dogodila u tom periodu godine i zato se 1. muharrem i obilježava kao početak Nove godine po hidžretskom kalendaru - kazao je Akpolat.

Ašura u prevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrema je izuzetno značajan u historiji islama i poslanika. Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima, zbili brojni važni događaji, uključujući i spašavanje lađe poslanika Nuha i prolazak poslanika Musaa kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona.

Prema mnogim djelima historije kulture, na današnji dan je prihvaćeno i pokajanje poslanika Adema, dogodilo se i uzdizanje poslanika Idriza, vatra nije htjela opeći i spaliti poslanika Ibrahima, poslanik Jakub se ponovo sreo sa sinom i poslanikom Jusufom, poslanik Ejub je ozdravio, poslanik Junus se spasio iz utrobe ribe, a poslanik Isa je rođen i uzdignut Božijom voljom.

Na današnji dan, 61. hidžretske godine, na Kerbeli je ubijen unuk poslanika Muhammeda Husejin sa još 72 njemu bliske osobe.

Zbog tih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašatih plodova, žitarica i drugih namirnica.

Takvo jelo spravlja se u znak sjećanja na poslanika Nuha čija lađa je na današnji dan pristala na kopno nakon poplave sa, prema predajama, parom svih živih vrsta na Zemlji.

- Ašura se spravlja tako što se različite namirnice pomiješaju i kao takva je i simbol društva. Muslimani širom svijeta na današnji dan prave i dijele jelo ašuru - kazao je Akpolat.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharrem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Jelo može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Ističući kako se ovogodišnji Dan ašure obilježava u jeku pandemije COVID-19, Akpolat je kazao da je mjerama prevencije širenja koronavirusa neophodno prilagoditi tradiciju dijeljenja ašure.

- I u ovom teškom razdoblju pandemije, a u skladu s vrijednostima i značajem ašure, ljudi ne trebaju isticati svoje razlike da bi se dijelili međusobno, već trebamo u zajedništvu i slozi graditi društvo koje će imati slatki okus kao i ašura - kazao je Akpolat.

On je, također, kazao da se zbog pandemije COVID-19 ne bi trebali održavati masovni skupovi i podjele ašure, a da bi se, pri podjeli ašure, svakako trebale poštivati preventivne mjere koje izdaju nadležne institucije.