open-navfaktor-logo
search
Provjerene upute
MVPBiH: Svi bh. državljani koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan PCR test
Povodom različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je da želi dati jasne i provjerene upute našim građanima vezanim za novu Uredbu o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije u vezi s ulaskom u tu državu.
23.12.2020. u 12:27
get url
text

Kako navode, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je diplomatskom notom obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je objavljena u Službenom glasniku Srbije. Uredba je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine, a primjenjivat će se do 10. januara 2021. godine.  

- Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina. Odlukom se navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u  Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije - ističu iz MVPBiH.

Među izuzecima su, kako dodaju, i posade vozila za prijevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan RT-PCR test.  

- Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće od posjedovanja negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za državljane Bosne i Hercegovine bez obzira na mjesto stalnog boravka u Bosni i Hercegovini - saopćio je MVPBiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.