open-navfaktor-logo
search
Globalno zagrijavanje
Na Antarktiku izmjerena rekordna temperatura od 20,75 stepeni
Temperature na Antarktiku prvi put su premašile temperaturu od 20 stepeni Celzijusa.
14.02.2020. u 20:42
get url
text

Istraživači su na jednom otoku kraj obale kontinenta zabilježili temperaturu od 20,75 °C. Brazilski naučnik Carlos Schaefer za AFP je kazao da "nikada nisu vijdeli tako visoku temperaturu na Antarktiku". Upozorio je da je ova tempoeratura, koja je zabilježena 9. februara, samo jedno mjerenje, a ne dugoročni skup podataka.

Kontinent je i prošle sedmice zabilježio rekord, kada je na Antarktičkom poluotoku izmjereno 18,3 °C. Ovo posljednje očitanje temperature zabilježeno je na nadzornoj stanici na otoku Seymour, dijelu lanca otoka kraj istog poluotoka, na najsjevernijoj tački kontinenta.

Iako je temperatura rekordno visoka, Schaefer je naglasio da ovo mjerenje nije dio šire studije, pa se samo po sebi ne može koristiti za predviđanje trenda, piše BBC.

- Ne možemo ovo koristiti da predvidimo klimatske promjene u budućnosti. To je samo jedan podatak i jednostavno signal da se na tom području dešava nešto drugačije - kazao je.

Prema UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), temperature na Antarktiku porasle su za gotovo 3 °C u posljednjih 50 godina, a oko 87 posto ledenaka duž njegove zapadne obale za to vrijeme se "povuklo".

Dodaje se kako su u posljednjih 12 godina ledenjaci pokazali "ubrzano povlačenje" zbog globalnog zagrijavanja. Prošli mjesec bio je ujedno i najtopliji januar na Antarktiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.