open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Na današnji dan 1996. održana prva poslijeratna skupština FK Velež
Na današnji dan 1996. godine u Mostaru je održana prva poslijeratna Skupština FK Velež. Tada je izabrana Uprava kluba, za predsjednika je imenovan Sead Balalić, a za počasnog predsjednika Safet Oručević.
26.01.2022. u 09:57
get url
text

Prvoj Skupštini, pored rukovodstva kluba i igrača, prisustvovali su i predstavnici političkog i sportskog života Mostara te prestavnici administracije Evropske uprave.

Alica Bilić dotadašnji predsjednik Veleža podnio je tada izvještaj o radu kluba u periodu januar 1994. - januar 1996.godine, te istakao kako je prvo okupljanje bilo početkom 1994. godine nakon što je odlukom Predsjedništva opštine Mostar imenovano rukovodstvo kluba.

Godine 1994. je uporedo sa selekcijim igračkog kadra i formiranjem prvog tima od oko 30 igrača formirana i omladinska škola sa oko 80 kadeta, pionira i juniora. Angažovani su treneri Selimotić, Tojaga, Jakirović i Džafić koji su počeli stvarati igrački sastav od ničeg jer su se svi prijeratni igrači našli u izbjeglištvu ili su potpisali ugovore van Bosne i Hercegovine. Ukupni sastav Veleža počev od igrača pa do rukovodstva bio u je u sastavu Armije RBiH.

U Upravu Veleža tog januara 1996. godine izabrano je 29 članova: Rusmir Ćišić, Alija Alikadić, Zijo Žuljević, Nijaz Slipičević, Mehmed Sarić, Ramiz Đinović, Maid Ljubović, Sead Pintul, Alica Bilić, Alija Hadžiomerović, Zlatko Serdarević, Ragib Palata, Avdo Muratagić, Adil Trgo, Alica Jakirović, Edo Alikafić, Huso Memić, Jasmin Hujdur, Semir Temim, Muđahir Kurtović, Esad Eminović, Denis Ćemalović, Sead Balalić, Fadil Zagorčić, Esad Pehilj i Selim Isić.

U Nadzorni odbor izabrani su: Enver Gološ, Senad Ibrulj, Sejo Đuđa, Mirsad Maksumić, Mirslsad Hujdur, dok je za predsjednika izabran Sead Balalić.

Novi predsjednik FK Velež nakon što je izabran obratio se tada učesnicima Skupštine riječima:

- Mostar je ostao bez svojih simbola, dušmani nam porušiše Stari most, ali nisu uspjeli ubiti Velež. Velež će i dalje predstavljati grad na Neretvi u zemlji ali i u svijetu. 

Tom prilikom dodijeljeno je i priznanje počasnom predsjednika FK Veleža tadašnjem gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću, navodi se u tadašnjem izvještaju Radio-televizije Mostar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.