Nepoznate osobe su izvele napad na džamiju Selimija u gradu Nordenhamm u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija. Radi se o džamiji koja djeluje pod okriljem Uprave za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB).

U saopćenju policije se navodi da su na zid džamije u ulici Walther-Rathenau crnom farbom ispisana slova, dok su na bogomolju bačeni različiti proizvodi od svinjskog mesa. Policija je navela da je pokrenuta istraga u vezi sa slučajem.

Član Upravnog odbora džamijskog udruženja Idris Aksut kazao je novinarima da su vjernici sinoć nakon jacije-namaza, noćne molitve, zaključali džamiju i razišli se kućama.

-Nismo vidjeli ništa sumnjivo. Ovaj odvratni napad vjerovatno je izveden jutros oko 4 sata. Nepoznata osoba ili više njih su oskrnavili džamiju tako što su na zid bogomolje ispisali odvratne poruke i bacili svinjske kobasice i komade svinjskog mesa - kazao je Aksut.

Oštro je osudio napad na džamiju, dodajući da oni koji na ovaj način žele ostvariti svoje namjere u tome neće uspjeti.
Istakao je da su policiji predali snimke sigurnosnih kamera s džamije, naglasivši kako očekuje da će što prije biti rasvijetljen ovaj slučaj.