open-navfaktor-logo
search
Puna podrška NATO-a
Na Manjači prezentirani novi kapaciteti za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH
U prisustvu visokih zvanica Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Britanske ambasade u BiH, EUFOR-a i NATO štaba Sarajevo javnosti je predstavljen dosadašnji razvoj Centraa za borbenu obuku OS BiH na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
16.11.2021. u 15:35
get url
text

Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavku inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog video nadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primijene agendu "Žene, mir i sigurnost" u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji.

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su prisustvovali britanski ambasador u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, zapovjednik NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik zapovjednika EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra odbrane BiH i članovi generalskog zbora OS BiH te ostale zvanice.

U prigodnom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo dugogodišnju pomoć koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Oružanim snagama BiH, kako na prijemu i školovanju mladih kadrova i podršci u razvoju vojnog saniteta, tako i uvođenju nekih novih sposobnosti i metoda rada. Ministar je izrazio veliku zahvalnost na tome te istaknuo da se novim sredstvima u CBO Manjača, partnerstvo i saradnja s Ujedinjenim Kraljevstvom diže na još višu razinu.

- Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u odbrani od različitih savremenih prijetnji, interoperabilnost s vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama - rekao je ministar Podžić i dodao:

- Pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još je značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, podrška dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna, te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja.

Ambasador Field je kazao da je Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročni partner Oružanih snaga BiH.

- Danas im se još jednom želim zahvaliti na njihovom vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu. Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima. Danas uručujemo inovativnu opremu, rađenu po najnovijim standardima, što će pomoći Oružanim snagama BiH da se još više harmoniziraju s NATO-om, ujedno poboljšavajući svoju operativnu učinkovitost. Zajedno smo jači - rekao je.

General Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost.

- Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavci savremenog pokretnog sistema radiokontroliranog strelišta te nabavci objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovim je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsavremenijih sistema radiokontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmiješan sa civilnim stanovništvom. Ovom pomoći, ubrzava se i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa 'Partnerstvo za mir' – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima - zaključio je general Mašović.

Prigodnim riječima obratio se i general Folkestad, koji je naglasio da novi kapaciteti CBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.

- Ovo je potsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena Bosni i Hercegovini i njenim jedinstvenim Oružanim snagama. Čestitam prijateljima iz Britanske ambasade na ovoj podršci. Kao zemlja Petnerstva za mir BiH uživa punu podršku NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica - zaključio je general Folkestad, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.