open-navfaktor-logo
search
Rok 16 mjeseci
Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počeli radovi na izgradnji atrijuma
Izgradnjom atrijuma u kompleksu Međunarodnog aerodroma Tuzla bit će rasterećen prostor u glavnom holu terminala za dolazne putnike, a stvaraju se i uvjeti za povećanje prihoda Aerodroma, objavila je Radio-televizija Tuzlanskog kantona.
11.03.2021. u 19:39
get url
text
Međunarodni aerodrom Tuzla

U novom objektu će biti sve rent-a-car agencije, suvenirnice, turističke agencije, kafeterija.

Rok za završetak radova je 16 mjeseci, novac je obezbijeđen, tako da kašnjenja ne bi trebalo da bude.

- Jedan od razloga za ovako dugo prolongiranje ovog projekta je što je trebalo pribaviti svu dokumetaciju za izvođenje radova i imali smo čak i određenih problema u 2020. godini oko organizovanja stručnog nadzora - izjavio je direktor Aerodroma Esed Mujačić.

Vlada Tuzlanskog kantona podržava i planove menadžmenta Aerodroma koji se odnose na ostale infrastrukturne projekte koji bi trebalo da budu realizovani u ovoj godini - izgradnju parking prostora te uređenje vanjskih površina Aerodroma.

Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Mešić navodi da je u budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu predviđeno 330.000 KM koje će Vlada doznačiti Međunarodnom aerodromu.

- S naše strane, u ovom trenutku možemo toliko obećati. Naravno da ćemo pratiti situaciju izazvanu pandemijom, tako da ćemo sagledavati druge mogućnosti podrške menadžmentu u cilju jačanja pozicije i uloge Međunarodnog aerodroma Tuzla - kazao je Mešić.

Pomoćnik kantonalnog ministra za saobraćaj Nenad Lukanović ističe da Vlada i menadžment imaju ambiciozne planove da ovaj aerodrom bude u rangu aerodroma srednjeg kvaliteta prema nivou usluge, s ciljem da kapacitet dostigne otpremanje oko milion putnika.

Aerodrom je u ovoj godini realizirao nekoliko važnih projekata - otvoren je centar za izdavanje antigenih testova za putnike u evropske zemlje i potpisan ugovor za otvaranje centra za izdavanje PCR testova, a u planu su i priprema za gradnju trećeg, odlaznog gejta te aktivnosti koje se odnose na mjerenje nosivosti piste.

Direktor Mujačić kaže da je za tu aktivnost raspisan javni tender čiji se završetak očekuje u naredna tri mjeseca kao jedan od preduvjeta za otvaranje nekih prekookeanskih linija budući da su neophodni tačni rezultati nosivosti piste za veće avione.

Međunarodni aerodrom Tuzla je u ovoj godini zabilježio veći broj putnika nego u istom periodu 2020. U januaru i februaru je s ovog aerodroma putovalo više od 20.000 putnika. Rezultati bi mogli biti bolji nastupanjem ljetnjeg reda letenja.

Očekuje se i vraćanje letova ka svih 16 destinacija u šest evropskih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.