open-navfaktor-logo
search
Svečano
Na prestižnoj akademiji u Austriji odškolovano pet potporučnika OSBiH
Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, prisustvovla je svečanoj promociji oficira u Republici Austriji, gdje je u oficire promovirano 75 kadeta i među njima pet pripadnika Oružanih snaga BiH.
10.10.2022. u 12:37
get url
text

Među 75 oficira po prvi put je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, najstarijoj vojnoj akademiji na svijetu, diplomiralo i pet potporučnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su upućeni na školovanje 2017. godine.

U svom obraćanju na svečanoj ceremoniji, zamjenik ministra odbrane Okolić izrazio je zadovoljstvo povodom završetka školovanja još jedne generacije Terezijanske vojne akademije, a pogotovo činjenicom što po prvi put pet kadeta iz Bosne i Hercegovine uspješno završava svoje školovanje na tako prestižnoj akademiji i time postaju potporučnici Oružanih snaga BiH.

Uputivši čestitke kadetima, zamjenik ministra Okolić poručio je da "školovanje na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji je veoma zahtjevno i teško, pa je stoga vaš uspjeh i još veći." Također, Okolić je iskoristio priliku i zahvalio se Ministarstvu odbrane Republike Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što su prepoznali potrebe sistema odbrane Bosne i Hercegovine i omogućili našim kadetima da se školuju i obrazuju za obavljanje oficirskih dužnosti, uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Za najboljeg stranog polaznika proglašen je potporučnik Ismir Bašović, koji je i jedan od dvanaest potporučnika iz cjelokupne klase koji su diplomirali sa odličnim uspjehom. Potporučnik Bašović je i za vrijeme školovanja više puta nagrađivan za zalaganje i posebna dostignuća, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Ceremoniji promocije oficira, upriličenoj 7. oktobra 2022. godine na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Republici Austriji, prisustvovali su ministrica odbrane R. Austrije Klaudia Tanner, načelnik Generalštaba R. Austrije general Robert Brieger i komandant Terezijanske vojne akademije generalmajor Karl Pronhagl. U delegaciji Ministarstva odbrane BiH, pored zamjenika ministra Mirka Okolića, bili su i pomoćnik ministra za upravljanje personalom Sead Muratović, brigadni general Mirsad Ahmić, desk oficir za R. Austriju Violeta Kuljanin, savjetnik u Kabinetu zamjenika ministra odbrane Vuk Savić i vojni ataše BiH u R. Austriji brigadir Edin Bajramović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.