open-navfaktor-logo
search
Razbijene demonstracije
Na protestima za demokratsku vlast u Čadu ubijeno 50 osoba
Najmanje 50 ljudi je ubijeno, a 300 povrijeđeno u četvrtak kada su snage sigurnosti u Čadu razbile demonstracije na kojima su građani tražili brži prelazak na demokratsku vlast.
21.10.2022. u 09:53
get url
text

Protesti su organizovani zbog odluke prijelaznog vojnog vijeća da odgodi izbore za oktobar 2024. godine. Vijeće predvodi Mahamat Idriss Deby Itno, sin bivšeg predsjednika Idrissa Debyja, koji je poginuo u sukobu s pobunjenicima prošle godine, nakon tri decenije vlasti.

Deby, koji je u ovom mjesecu imenovan za predsjednika u tranziciji, odustao je od svog obećanja da će prepustiti vlast izabranoj vladi nakon 18 mjeseci. Rok za to bio je četvrtak.

Demonstranti su napali i zapalili sjedište Nacionalne unije za demokratiju i obnovu (UNDR), stranke nedavno imenovanog premijera Saleha Kebzaboa.

Lokalni mediji objavili su da su snage sigurnosti otvorile vatru na demonstrante u različitim područjima N'Djamene.

Francuska, bivša kolonijalna sila u Čadu, negirala je umiješanost u nemire nakon optužbi demonstranata da podržava prijelaznu vladu.

- Francuska nema nikakvu ulogu u ovim događajima, koji se striktno odnose na unutrašnju politiku Čada. Lažne informacije o navodnoj umiješanosti Francuske nemaju osnova - navodi se u saopćenju francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.