Sajam je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović koji je izrazio uvjerenje da će manifestacija biti plodonosna za sve sudionike i poželio im puno uspjeha.

Okupljenima je predstavio politiku resornog ministarstva za pružanje sistemske podrške nezaposlenima, te osobama koje žele pokrenuti vlastito preduzeće.

Edina Ljubuškić, v.d. direktorica Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo istakla je da je cilj sajma da na najefikasniji način doprinese stvaranju kvalitetnih veza između nezaposlenih osoba i kompanija koje će povećati zapošljavanje najboljih kadrova.

Nezaposlene osobe koje posjete sajam moći će direktno preuzeti "Vaučer za posao" u vrijednosti od 12 hiljada maraka u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja konkurisati na ponuđena radna mjesta.

U okviru Sajma zapošljavanja bit će održane panel diskusije "Nedostatak kvalificirane radne snage na tržištu rada u Kantonu Sarajevo" i "Uloga lokalne zajednice u smanjenju stope nezaposlenosti" koje će pokušati ponuditi odgovor na pitanje kako ubrzati integraciju nezaposlenih na tržište rada u Kantonu Sarajevo.