open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Na Stojčevcu pronašli opasnu protivpješadijsku minu: Nije isključeno da je namjerno ostavljena
Izašle su kolege iz BH MAC-a na teren i utvrdit će otkud mina na tom mjestu, da li ju je neko odbacio, da li je neko novo potencijalno minsko polje
19.08.2019. u 13:33
get url
text

Građani su jutros dok su šetali na izletištu Stojčevac pronašli mine te su pozvali Federalnu upravu civilne zaštite.

- To je lokacija koja nije tretirana kao minsko polje. U blizini je bilo minsko polje koje je rađeno nekada davno, ali tu se nalazila jedna planinarska odnosno biciklistička staza i sugrađani su primijetili nešto što im je izazvalo sumnju. Mi smo izašli na teren i utvrdili da se radi o nagaznoj pješadijskoj mini. Izuzetno opasna i sve što nosi sa sobom mina po sigurnost naših sugrađana. Izašle su kolege iz BH MAC-a na teren i utvrdit će otkud mina na tom mjestu, da li ju je neko odbacio, da li je neko novo potencijalno minsko polje. To će se sve istragama utvrditi. Mina je uklonjena i uništena. Pregledali smo cijeli prostor i nismo našli ništa što bi moglo ukazivati da ih ima još - kazao je za Faktor direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Istakao je da FUCZ svaki dan u Federaciji ima desetak ovakvih zadataka.

- Nije isključeno da je neko to namjerno ostavio ili odbacio – ističe Solak.

Pozvao je građane da sve što uoče, a učini im se sumnjivim, prijave.

Solak je također kazao kako je Federalna uprava civilne zaštite danas također u Busovači u mjestu Kaonik u bivšoj JNA kasarni pronašla osam protivtenkovskih mina.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.