Vijećnik u Općinskom vijeću Teočak Amel Hasanović, kao jedan od organizatora potpisivanja peticije, kaže da stanovnici ovog kraja "ne žele da se ponove situacije iz gradova Bosne i Hercegovine koje su obilježile pravoslavni Božić".

VEZANI TEKST - U Teočaku pokrenuta peticija: Ne žele provokacije i plivanje za krst u jezeru Sniježnica

- Vidite i sami kakva je situacija, šta se dešavalo u Bijeljini, Brčkom, Doboju, Prijedoru... Svašta se govorilo i radilo oko pravoslavnog Božića, ljudi su opravdano uznemireni. Sada da se nešto tako ponovi ovdje na prostoru gdje uopće ne žive pravoslavci, mislim da nam nije potrebno - kaže načelnik općine Teočak Tajib Muminović.

On dodaje da nije riječ o tradiciji, jer je manifestacija održana samo jednom i to prošle godine.

- Jezero Sniježnica postoji od 1983. godine i nikada to nije bila tradicija, čak ni kada su Srbi u većem broju živjeli u selu Rastošnica, na području nekadašnje općine Zvornik. Ni tada nije bilo tog događaja koliko ja znam - kaže Muminović.

Zahtjev za odobrenje skupa podnesen je Policijskoj stanici Teočak, koja je podređena Policijskoj upravi Kalesija, tako da je konačna odluka na policiji.

- U današnje vrijeme, kada se dešavaju ovakve stvari sa strane entiteta Republika Srpska, mislim da ne bi bilo dobro da se manifestacija održi. Općina tu ne može ništa zabraniti, nadležna je policija. Mi ćemo i u slučaju zabrane i u slučaju da skup bude odobren, morati biti spremni - zaključio je Muminović.