Međunarodni aerodrom u New Delhiju, koji graniči s Gurugramom, sjedištem nekih od vodećih svjetskih korporacija, zatražio je od pilota da poduzmu vanredne mjere predostrožnosti tokom uzlijetanja i slijetanja zbog skakavaca.

Gurugram se nikada u prošlosti nije suočavao s najezdom skakavaca. Ranija širenja bila su uglavnom ograničena na pojedina sela u zapadnoj državi Gujarat i sjevernoj Rajasthan, koja dijeli granicu s pakistanskim pustinjskim regijama.

Ljudi su postavljali fotografije skakavaca na Twitteru, dok su neki kritikovali vladu što nije suzbila najezdu.

Indija, koja se bori s najtežom najezdom pustinjskih skakavaca u više decenija, koristi specijalizirana vozila i vatrogasne cisterne kako bi zaprašivala insekticidima pogođene regije u najmanje sedam gusto naseljenih država na sjeveru, središtu i zapadu zemlje.

Vlasti su također rasporedile sistem zaprašivanja postavljen na helikopter kako bi kontrolirao rojeve skakavaca u nekim ključnim poljoprivrednim teritorijama, dok ljetna sjetva dobija na zamahu dolaskom monsunskih kiša u ovom mjesecu.

Lokalna najezda do sada nije izazvala značajnije štete zbog međusezone - perioda između prethodne žetve i naredne sjetve – ali su farmeri zabrinuti za svoje usjeve, prenosi Reuters.