Zvaničnici kažu da su još deseci ljudi povrijeđeni nakon što su demonstranti lojalni imamu Muqtadi al-Sadru upali u predsjedničku palatu. Do nasilja je došlo nakon što je Sadr najavio da se povlači iz politike.

Privremeni premijer Iraka pozvao je na smirivanje, a vojska je proglasila policijski sat u cijeloj zemlji nakon nemira u nekoliko drugih gradova.

Ulične borbe su izbile preko noći, čula se pucnjava dok su svijetleće rakete obasjavale noćno nebo usred možda najjačeg vala nasilja koje je pogodilo iračku prijestolnicu posljednjih godina.

Veliki dio borbi koncentriran je oko gradske zelene zone, područja u kojem su smještene vladine zgrade i strane ambasade. Osoblje holandske ambasade bilo je prinuđeno da se preseli u njemačku misiju zbog sukoba.

Zvaničnici sigurnosti rekli su da je nasilja bilo između mirovnih brigada, milicije lojalne Sadru, i pripadnika iračke vojske.

Video snimci dijeljeni na društvenim mrežama prikazuju neke borce koji koriste teško naoružanje, uključujući raketne granate (RPG).

Iran je zatvorio svoje granice s Irakom usred borbi, a Kuvajt je pozvao svoje građane da odmah napuste zemlju.

Ljekari su rekli da je 15 pristalica imama Sadra ubijeno, a oko 350 drugih demonstranata je povrijeđeno, prenosi novinska agencija AFP.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa rekao je da je uznemiren događajima i pozvao na "hitne korake za deeskalaciju situacije".

Nasilje na ulicama je uslijedilo nakon Sadrove objave da se povlači iz političkog života, a njegov razlog je odbijanje rivalskih šiitskih lidera i stranaka da reformiraju irački politički sistem.

U oktobru su kandidati lojalni Sadru osvojili najviše mjesta u iračkom parlamentu, ali on nije uspio da osigura dovoljno glasova za formiranje vlade. Odbio je pregovarati sa šiitskim grupama koje podržava Iran, što je izazvalo političku nestabilnost u zemlji koja traje posljednjih godinu dana.