open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev Kluba SDA
Nakon 100 dana Vlade KS Forto traži da Skupština potvrdi imenovanje tri ministra
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podnio je zahtjev Skupštini Kantona Sarajevo za donošenje odluke kojom će se potvrditi imenovanje ministara u Vladi Kantona Sarajevo.
20.04.2021. u 23:34
get url
text

Riječ je o potvrđivanju tri ministra čija su ministarstva transformisana, tačnije dva ministarstva su spojena u jedno, a Ministarstvo obrazovanja je podijeljeno na dva.

- Zbog različitih pravnih tumačenja, pa i među zastupnicima u Skupštini KS, a po pitanju statusa članova Vlade KS vezano za presudu Ustavnog suda od 24. februara 2021. godine, te temeljem pisanog zahtjeva Kluba SDA zaprimljenog 16. aprila 2021. godine, podnosim zahtjev Skupštini KS da provede proceduru i donese odluku o potvrđivanju ministara u Vladi KS kako slijedi:

Melika Husić-Mehmedović na poziciji ministrice nauke, visokog obrazovanja i mladih,  Naida Hota-Muminović na poziciji ministrice odgoja i obrazovanja i Enver Hadžiahmetović na poziciji ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša – navodi se u zahtjevu premijera Forte upućenom Skupštini KS.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH osporio je donošenje Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija KS, a upravo u skladu sa tim zakonom su imenovani navedeni ministri.

Skupština je ponovo provela proceduru donošenja ovog zakona, po hitnom postupku, a Klub SDA je tražio da se održi sjednica na kojoj će se imenovati ministri čije je imenovanje, kako su navodili, u prethodnom periodu bilo upitno.

Vlada KS danas je povodom 100 dana od imenovanja ove Vlade predstavila dokument "Plan realizacije mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo za 2021-2022. godinu". Iza ove Vlade je već 100 dana rada, a tek će uslijediti ponovno imenovanje tri ministra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.